Gezocht: Vrijwillige redactieleden Huizen van Aankomst

Gezocht: Vrijwillige redactieleden Huizen van Aankomst

Zin om ervaring op te doen als redactielid voor een bijzonder programma over de koloniale erfenis van voormalig Nederlands-Indië? Meld je dan aan als vrijwillig redactielid voor Huizen van Aankomst. 

Huizen van Aankomst – 75 Jaar Vrijheid, 75 Huizen open voor publiek
Huizen van Aankomst is een ontmoetingsprogramma waar op 75 locaties door heel Nederland ontmoetingen plaatsvinden tussen mensen met wortels in voormalig Nederlands- Indië en de huidige bewoners van de huizen waar zij aankwamen en (tijdelijk) woonden. 

Op één dag, 15 augustus 2020, zullen op 75 plekken door heel Nederland tegelijkertijd programma’s plaatsvinden. Van rondleidingen tot lezingen, van performances tot persoonlijke verhalen. Vanuit de context van onze huidige samenleving – met de locatie als centraal punt – wordt verbinding gemaakt met de koloniale erfenis van voormalig Nederlands-Indië. Dit met het doel de impact van oorlog, kolonialisme en migratie voor een breed en divers publiek tastbaar én invoelbaar te maken. 

5 regioredacties in Nederland
Om deze 75 programma’s in het hele land tot stand te brengen, is Nederland opgedeeld in 5 regio’s: Regio Noord (Friesland, Groningen, Drenthe), Regio Oost (Overijssel, Gelderland), Regio Zuid (Noord-Brabant, Limburg), Regio Zuidwest (Zuid-Holland, Zeeland), Regio Noordwest (Noord-Holland, Flevoland, Utrecht).

In elke regio is er een programmamaker die 15 ‘Huizen’ samenstelt. Denk aan woonhuizen, voormalige hotels, barakken, pensions, kloosters, maar ook musea, kastelen, havens en andere bijzondere locaties waaraan bijzondere verhalen zijn verbonden. Deze verhalen zijn direct of indirect afkomstig van mensen die tussen 1945 en 1968 vanuit Nederlands-Indië / Indonesië de overtocht naar Nederland maakten. 

Jouw rol als vrijwillig redactielid
Als vrijwillig redactielid ondersteun je een van de programmamakers. Je onderzoekt verhalen, regelt locaties en sprekers, en bereidt de programma's van a tot z voor. Reken op maximaal één dag in de week werk in de periode februari t/m half augustus, waarvan je tijd flexibel in de delen is. Er zal regelmatig overlegd worden. Reis- en onkosten kunnen worden vergoed. 

Interesse?
Ben je geïnteresseerd om als vrijwillig redactielid mee te werken met Huizen van Aankomst? Stuur dan uiterlijk 1 februari een korte motivatie en CV naar Carlijn Limburg, productiecoördinator, carlijn@huizenvanaankomst.nl.

Meer informatie 
Huizen van Aankomst is een programma van het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag. Het programma is onderdeel van de herdenking en viering van het officiële einde van WOII op 15 augustus 2020 en staat in verbinding met 75 Jaar Vrijheid. Meer informatie vind je hier.

 

n