Educatie

Educatie

Speciaal voor het onderwijs en professionals (in opleiding) ontwikkelt het Indisch Herinneringscentrum educatieve programma's en (digitaal) lesmateriaal. Met ons educatief aanbod maken we thema's als kolonialisme, oorlog en migratie bespreekbaar. Welke impact heeft dit op een persoon, een familie, de samenleving? We verbinden toen, nu en de toekomst. Hoewel de voormalige kolonie Nederlands-Indië er niet meer is, zijn de sporen daarvan nog steeds zichtbaar en voelbaar in de huidige samenleving.

Voor het onderwijs worden persoonlijke verhalen gecombineerd met de (eigen) omgeving. Multiperspectiviteit is het uitgangspunt. Leerlingen verdiepen zich in verschillende persoonlijke verhalen, leefomstandigheden en dilemma's tijdens de koloniale tijd, Japanse bezetting en dekolonisatie (Bersiap, onafhankelijkheidsoorlog, 'repatriering'); gaan op zoek naar verhalen en sporen daarvan in de eigen omgeving; en/of bespreken verwante onderwerpen als identiteit, vooroordelen, herdenken en vrede. Zo oefenen leerlingen ook (examen)vaardigheden als kritisch bronnenonderzoek en standplaatsgebondenheid. Op deze manier wil IHC bij dragen aan de ontwikkeling van leerlingen tot wereldburgers. Als expert op het gebied van erfgoed- en omgevingseducatie is het IHC een belangrijke aanvulling op het onderwijs. 

Bekijk ons aanbod per doelgroep en leerniveau.


Nederlands-Indië in het onderwijs. Waarom?

"Als je het verhaal maar van één kant vertelt, dan is het onvolledig." - Geschiedenisdocent Timo Eversen over het belang van WO2 in Nederlands-Indië als onderwerp in het onderwijs en het lesmateriaal Thuis is ver weg, waarin zonen Olivier en Beau (acteur, bekend van GTST) in Indonesië op zoek gaan naar het oorlogsverhaal van hun vader en acteur Eric Schneider.


Koloniale Sporen In Mijn Buurt: leren door ontmoeting

"Alles haakt in elkaar tijdens dit project. De leerlingen interviewden niet alleen, ze ontdekten koloniale sporen uit andere landen in hun eigen stad. Ze waren onder de indruk van de verhalen die ze hoorden. Ook mijn blik op dit stukje geschiedenis is erdoor veranderd."  - Docent Montessori Lyceum Amsterdam

Koloniale Sporen In Mijn Buurt is een samenwerking tussen het onderwijs, St. In Mijn Buurt, Educatiestudio en het Indisch Herinneringscentrum.

 

 

Onze educatieve projecten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij.


 

 

 

 

 

 

Praktische informatie

Heb je vragen, wil je materiaal bestellen, op de hoogte blijven, of heb je tips?
Bel 070 200 25 00 of mail naar educatie@indischherinneringscentrum.nl 

 

Indië in multiperspectief

Multiperspectiviteit is het uitgangspunt van al onze educatieve projecten. Momenteel werkt het IHC onder de noemer ‘Indië in multiperspectief’ aan nieuwe educatieve programma's en producten, waarin de meerstemmigheid van de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië centraal staat. Zie hier. Het IHC werkt vraaggericht en zoekt voortdurend de aansluiting bij het onderwijs. We wisselen altijd graag met docenten van gedachten over het onderwijzen van de koloniale (oorlogs)geschiedenis van Nederlands-Indië. Wil je als docent ook betrokken zijn bij dit thema, neem dan contact met ons op!