Huizen van Aankomst - 75 Jaar Vrijheid

Ontmoetingsprogramma Huizen van Aankomst
Hoe maak je de impact van iets groots als migratie voelbaar hoe geef je de namen, pijlen en jaartallen een gezicht? Aan de huizen, barakken, hotels, pensions en andere plekken waar ruim 350.000 mensen tussen 1945 – 1968 aankwamen, zijn de talloze (oorlogs)verhalen verbonden die de impact van oorlog en migratie invoelbaar maken. Met het ontmoetingsprogramma Huizen van Aankomst brengen we huidige bewoners en de buurt in contact met de toenmalige bewoners en de verhalen verbonden aan de plek. Verhalen die onderdeel vormen van een bredere wereldgeschiedenis. Een project over WOII, migratie, belonging en identiteit in de wereld van nu.


75 Huizen en verhalen open voor publiek
Elke plek vertelt een persoonlijk verhaal, een ander perspectief. Op 15 augustus 2020 laten wij een breed publiek kennismaken met deze diversiteit aan perspectieven en verhalen door 75 plekken door heel Nederland open te stellen voor publiek. Door middel van verschillende programma’s, rondleidingen, films, pop-up expo's, lezingen, performances en debatten op diverse locaties willen we de huidige bewoners in contact brengen met de verhalen van mensen toen én nu verbonden aan de plek. Op deze wijze brengen we WOII en migratiegeschiedenis in de woonkamers van alle mensen en wordt de impact van kolonialisme, migratie en oorlog invoelbaar voor een breed publiek.

fotoEen impressie in beeld. Links: een selectie van aankomstlocaties van mensen met oa een Indische, Molukse, Papoea en Indonesische achtergrond. Illustratie gemaakt door sQuare. Foto rechtsboven: Leonard Freed, onder: bron Beeldbank Nationaal Archief

Een wereldgeschiedenis
Niet allen bleven in Nederland. Velen reisden door en vonden een nieuw thuis in bijvoorbeeld Canada, de VS, Australië, Brazilië, Zuid-Afrika of gingen weer terug naar Indonesië. Hoe hebben zij de aankomst en ontvangst ervaren? Hoe was het om elders een nieuw thuis op te bouwen en onderdeel te vormen van de samenleving? Hoe ervaren huidige generaties hun identiteit? Een deel van deze verhalen krijgt ook een plek in Huizen van Aankomst. Hiervoor interviewen wij mensen van alle generaties over migratie en identiteit. Heb of ken je een bijzonder verhaal van aankomst? Neem dan contact op met ons! Binnenkort verschijnt deze pagina ook in het Engels.

car

Kunstenares Carly Whitaker-Wilson, geboren en opgegroeid in Canada, vertelt over haar Canadees-Indische en Zuid-Afrikaanse roots en hoe zij haar identiteit beleeft in de superdiverse stad Vancouver.

 

carly"I always froze when having to fill out the ethnicity portion of any government documentation. I spent at least ten minutes here. Confused. Uncertain. Every time. It never felt right when my darker skinned Dutch-Indonesian mother told me to check off “Caucasian” as If it were an obvious choice. And to this day I still struggle with knowing exactly what to sign myself off to with the lack of boxes even available for my mixed race."

 

l

t
Emeritus Hoogleraar Tineke Hellwig van de University of British Columbia vertelt over thema's migratie en dekolonisatie en haar eigen Indische roots

In 2020 is Huizen van Aankomst één van de onderdelen van de herdenking en viering van het officiële einde van WOII op 15 augustus 2020 en staat in verbinding met het lustrumjaar 75 Jaar Vrijheid. Hiervoor werkt het IHC nauw samen met Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 en het Nationaal Comite 4 en 5 mei. 

Huizen van Aankomst is een programma dat in 2019 wordt ontwikkeld door het IHC dankzij steun van het vfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en adviespartner Partizan Publik. Huizen van Aankomst wordt in 2020 gerealiseerd. Houd de website van het IHC goed in de gaten voor de ontwikkelingen rondom Huizen van Aankomst.

logof

v4