Vrijheidsmaaltijden

In heel Nederland worden op 5 mei  Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven. Lees hier meer.

Sinds 2016 organiseert het IHC Vrijheidsmaaltijden i.s.m. 4 5 mei comité Amsterdam en met diverse partners als het Amsterdam Museum en Het Scheepvaartmuseum.

s
Singer-songwriter Shishani zingt tijdens de Vrijheidsmaaltijd 2019 in het Haags Historisch Museum over thema's identiteit en uitsluiting.

r
Publiek tijdens de rondleiding in het Haags Historisch Museum

Vrijheidsmaaltijd, Indische Rondvaart met o.a. Frans Leidelmeijer

{"preview_thumbnail":"/sites/www.indischherinneringscentrum.nl/files/styles/video_embed_wysiwyg_prev…","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=lz5RFjNlltM&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

t

Vrijheidsmaaltijd 2016, Indische Rondvaart door de grachten van Amsterdam (foto: Kevin Kwee)

 

Vrijheidsmaaltijd 2017 Het Roer Om i.s.m. Het Scheepvaartmuseum Amsterdam

de heer Soedirman

Vrijwilliger de heer Soedirman helpt bezoekers met informatie over de schepen waarmee ruim 350.000 mensen uit de voormalige kolonie de overtocht maakten

n

k

Publiek neemt de passagierslijsten door

 

Vrijheidsmaaltijd Ritme van Vrijheid i.s.m. Amsterdam Museum, 2018

f

s

s

m

 

foto