Vrijheidstrein

Vrijheidstrein

Marion Bloem declameert haar gedicht ‘Geen Requiem’ en signeert het boekje om 16.00 uur op 25 april 2010.

Den Haag Centraal 11.00-17.00 uur. Met speciale gasten Marion Bloem, Yvonne Keuls en Herman Frank.

Op zondag 25 april 2010 staat de Vrijheidstrein in het teken van Nederlands-Indië. Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek heeft in samenwerking met Museum Maluku, Museum Bronbeek, Museon en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie een gevarieerd en dagvullend programma opgesteld, met onder meer Marion Bloem, Esther-Clair Sasabone, Erik Heuvel (tekenaar van de strip De Terugkeer), een debat en lezingen van gastsprekers en gastdocenten. Daarnaast zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Hier kunt u het programma lezen.

In het kader van het lustrumjaar 65 jaar Viering Bevrijding rijdt sinds 31 maart gedurende vijf weken de Vrijheidstrein door het hele land. De vrijheidstrein is een project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de NS en vele andere partijen. Prins Willem-Alexander gaf op 31 maart het startsein voor de reis. In de trein staat de vraag centraal wat er nodig is voor vrijheid wereldwijd.

De honderd meter lange vrijheidstrein is van binnen en van buiten omgebouwd tot een bijzondere rijdende expositie. Reizigers worden onderweg geattendeerd op historische en actuele sporen van de bevrijding en van vrijheid die overal in het land te vinden zijn. Hierbij is in het bijzonder samengewerkt met het Nationaal Historisch Museum.

Door de week rijdt de vrijheidstrein mee in de reguliere NS-dienstregeling. Iedereen kan meereizen. Op zaterdagen rijdt de trein speciale routes en vinden er in de trein debatten met studenten plaats. Op zondagen staat de vrijheidstrein de hele dag stil op een station in het kader van ‘Actie Niet Weggooien’, een samenwerking van de oorlogs- en verzetsmusea.