Veteranen onder indruk van 'The Railway Man'

Ruim 500 genodigden (waaronder een aantal spoorwegveteranen) bezochten op uitnodiging van het Veteraneninstituut en de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg (SHBSS) op Paaszaterdag de twee speciale vóórpremières van de speelfilm 'The Railway Man' van regisseur Jonathan Teplitzky.

De film, naar het gelijknamige boek van de Schotse Spoorwegveteraan Eric Lomax, is vanaf 1 mei in de Nederlandse bioscopen te zien.

Een van de aanwezigen schreef het volgende stuk:
De verfilming van het boek van Lomax is meer dan geslaagd en doet recht aan zijn verhaal. Het verhaal dat het verhaal van zoveel medeslachtoffers zou kunnen zijn, medeslachtoffers die in de meeste gevallen er niet over konden of wilden praten.  Onder hen ook veel Nederlandse KNIL'ers. Tot vlak voor zijn overlijden in 2012 heeft Eric Lomax zelf adviezen kunnen geven over belangrijke aspecten die in de film naar voren moesten komen.

Met topacteurs als Nicole Kidman en Colin Firth in de hoofdrollen heeft Teplitzky een zeer reëel beeld neergezet van de verschrikkingen die tienduizenden krijgsgevangenen moesten meemaken gedurende hun maandenlange dwangarbeid aan de Birma-Siam Spoorweg. Niets aan de verbeelding overlatende shots van martelingen door Japanse militairen worden afgewisseld met schitterende close ups van de hoofdrolspelers in fascinerende dialogen. Deze film laat veel meer dan eerdere en vaak sterk geromantiseerde films over dit oorlogsdrama zien wat daar en toen gebeurde. Geen wonder dat de slachtoffers zelf er niet of moeilijk over konden praten, en soms zelfs nu nog steeds, na 70 jaar, niet kunnen.
Een belangrijk motief voor Lomax om het boek te schrijven was de behoefte aan verzoening. Dit thema komt in de film zeer goed tot recht.

Wellicht dat dit document er aan zal bijdragen dat toekomstige generaties een beter beeld krijgen wat daar gebeurde. Zoals veteraan Felix Bakker aangeeft: "Een aanrader voor elke middelbare scholier in het kader van de geschiedenislessen."

Het boek The Railway Man stond in de Top Tien van favoriete veteranenboeken van de lezers van het veteranenblad Checkpoint.