Verslag Indische Salon 'Mammiku, mijn moeder' | 17 mei 2015

Op zondag 17 mei 2015 vond een Indische Salon plaats met als thema: 'Mammiku, mijn moeder'.
Een bijzondere editie op een bijzondere locatie. Het prachtige Koelhuis in Zutphen.

Door: Anita Bunt, Lelia Tetelepta en Ava Schmitt

Impressie Indische Salon 17 mei 2015

Dit hadden wij als organisatie van onze eerste Indische Salon natuurlijk niet verwacht, maar wel gehoopt dat we er iets moois van zouden maken met elkaar.

Bij binnenkomst was daar het grote kunstwerk; een jurk gedeeltelijk Europees, gedeeltelijk Indisch, gemaakt van wit katoen en batikstof met voor op de grond schedels, de schaduwkant. De jurk was onderdeel van gesprek, zo ook de expositie van portretten van Indonesische vrouwen, mooie portretten met vrouwen die jou persoonlijk in de ogen keken, de herkenning, de verbinding.

Na een kort welkomstwoord werd iedereen getrakteerd op een heerlijke Indische maaltijd. Onder het eten kwamen de gesprekken al los en werd men ook nieuwsgierig naar elkaar en naar de rest van de middag.

Tijdens de vertellingen van de geschiedenis van de Indische en Molukse vrouw was het muisstil in de zaal, je kon een speld horen vallen. Af en toe werd de stilte doorbroken en kwamen er zakdoeken tevoorschijn, maar ook zeker een lach.

De meegebrachte foto’s van de deelnemers brachten mooie verhalen en herinneringen naar boven.

Iedereen was intensief met elkaar in gesprek over de vrouw uit Nederlands-Indië, haar leven, haar geschiedenis en welke invloed heeft het op ons als volgende generaties. Mooi dat jong en oud, mannen en vrouwen allemaal meededen aan de gesprekstafels, allemaal met hun eigen verhaal, hun eigen geschiedenis.

De dames van Tifagroep Sapa Lawan wisten op het juiste moment de juiste nummers ten gehore te brengen en af en toe raakten ze een gevoelige snaar en aan het eind van de middag maakten zij er met hun klanken een groot feest van verbinding van! Luidkeels werd er meegezongen en natuurlijk ook gedanst!

Enkele reacties van deelnemers:
"Wat een bijzondere middag!"
"Warmte"
"Verbinding"
"Krachtige vrouwen"
"Heel speciaal"

Wat een fijne middag. En absoluut voor herhaling vatbaar!

Namens de organisatie: Anita Bunt, Lelia Tetelepta en Ava Schmitt