Verslag Indische Salon ‘Een nieuw begin’ | 28 november 2014

Vrijdagmiddag 28 november vond de laatste Indische Salon van 2014 plaats, een eindejaarsfeestje in de Kumpulan in Arnhem. De middag bracht een gevarieerd programma: optredens van Wouter Muller & Friends, een lezing door Linda Huijsmans en een geanimeerd gesprek tussen de bezoekers van de Salon en het panel, met Wouter Muller, Linda Huijsmans, Marjolein van Asdonck en Christina Meijer. Rondom het thema ‘Een nieuw begin’ vormde het programma een mooie, warme middag, waarbij verschillende generaties verhalen met elkaar deelden.

In 2014 is het Indisch Herinneringscentrum samen met de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 gestart met het organiseren van Indische Salons. Indische Salons zijn kleinschalige bijeenkomsten over een Indisch thema, met muziek, kunst of theater en een hapje en drankje. 

De Salons zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is: jong en oud, Indisch en niet-Indisch, allochtoon en autochtoon. Iedereen kan een Indische Salon organiseren, met ondersteuning van het Indisch Herinneringscentrum. Dit jaar gebeurde dat voor het eerst en het was een groot succes. Volgend jaar gaan het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking er mee door. We hopen dat veel mensen in 2015 een Salon willen organiseren.

Bij de Salon op 28 november stond ‘Een nieuw begin’ centraal. Na hun vertrek uit Nederlands-Indië maakten vele Indische Nederlanders en Molukkers een nieuw begin in Nederland. Wat bracht dit nieuwe begin hen en vooral: waar heeft dat nieuwe begin van destijds toe geleid bij generaties van nu? De Salon was helemaal uitverkocht (ruim 150 mensen) en trok een divers publiek. Mensen van 1e, 2e en 3e generatie waren allemaal aanwezig. Marscha Holman was de host van de middag en sprak met de deelnemers en met het publiek.

De Salon werd op een prachtige manier geopend door Wouter Muller & Friends. Zij verzorgden een optreden met nummers als ‘Afscheid in Enschede’ en ‘Daddy’. Wouter vertelde tussendoor over de komst van zijn familie in Nederland en over de invloed van het ‘Indisch zwijgen’ op zijn jeugd en opvoeding. Daarna vertelde Linda Huijsmans over het Molukse perspectief op ‘een nieuw begin’, aan de hand van haar boek Zo Nederlands als wat. Linda vertelde het indringende verhaal van de familie Woearbanaran, die in 1951 naar Nederland komt. Uit haar verhaal blijkt op een mooie manier hoe sterk de belevenissen van Adam en Jublina doorwerken in de levens van hun kinderen en kleinkinderen. Hoewel het verhaal van de Molukkers niet bij alle bezoekers bekend is, leeft de zaal erg mee als Linda vertelt over de manier waarop Adam Jublina het hof maakte (door samen met haar naar de moestuin te lopen). Of hoe ze later halsoverkop uit woonoord Schattenberg moeten vertrekken, als Adam verdacht wordt van het gebruik van ‘zwarte kunst’.

Na de pauze gingen Wouter en Linda in gesprek met de zaal, samen met nieuw aangeschoven deelnemers Marjolein van Asdonck (hoofdredacteur Moesson) en Christina Meijer (redacteur Kasuaris). Daarmee zijn verschillende generaties en perspectieven in het panel vertegenwoordigd. Er wordt gesproken over de invloed van het nieuwe begin van hun voorouders op de volgende generaties. Wouter typeert de 2e generatie als een ‘zoekende generatie’, die probeert om de geschiedenis van zijn ouders een plek te geven. Ook uit de reacties van het publiek blijkt dat het ‘Indisch zwijgen’ voor veel mensen bepalend is geweest voor hun verdere leven. Marjolein spreekt over de invloed van haar familiegeschiedenis op haar eigen leven en op haar werk bij tijdschrift Moesson. Christina geeft bij online magazine Kasuaris op haar eigen manier invulling aan haar Indische en Molukse roots. Door in gesprek te gaan met jongeren en te schrijven over hun interesses: eten, kunst, cultuur, media.

Als er uit de zaal advies wordt gevraagd over hoe interesse te wekken bij kinderen/kleinkinderen voor de Indische geschiedenis, gaat het panel daar gretig op in. Christian geeft aan dat het belangrijk is om aan te sluiten bij de vragen en interesses van de kinderen zelf. Marjolein weet uit ervaring dat er altijd wel een moment komt in je leven, waarop je meer wil weten over je afkomst. Het gesprek eindigt met een oproep om meer over de 1e generatie te horen. Gelukkig geven twee heren daar op een prachtige manier invulling aan: door te vertellen hoe zij in de jaren ’50 hun eigen ‘nieuwe begin’ startten in Nederland.

De Salon eindigde met een smakelijke Indische maaltijd. Ook kunnen alle bezoekers de dvd’s van Wouter en het boek van Linda gesigneerd aanschaffen. Daar wordt gretig gebruik van gemaakt, Linda heeft zelfs te weinig boeken bij zich om aan de vraag te voldoen. De warme, gemeenschappelijke sfeer en de vele positieve reacties van deelnemers en publiek zorgen ervoor dat we kunnen terugkijken op een geslaagde Indische Salon. De laatste voor dit jaar, maar volgend jaar gaan we zeker door met het organiseren van Indische Salons!

De Indische Salon wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds