Voor ons project Huizen van Aankomst zijn we op zoek naar freelance regioproducenten in het zuiden van Nederland. 

Jij: 

  • hebt journalistieke roots, programma- en productie-ervaring
  • kan goed binnen projectkaders werken (bewaken overzicht / budget / deadlines)
  • kan een (klein) team vrijwilligers aansturen
  • hebt affiniteit met en (basis)kennis van de koloniale geschiedenis van Nederland m.b.t. voormalig Nederlands-Indië / Indonesië
  • bent woonachtig in de omgeving Brabant / Limburg
  • bent direct t/m 12 december 2020 beschikbaar voor gemiddeld 6-8 uur per week

Huizen van Aankomst – 75 jaar vrijheid

Huizen van Aankomst is een ontmoetingsprogramma waar op 75 locaties door heel Nederland ontmoetingen plaatsvinden tussen mensen met wortels in voormalig Nederlands-Indië en de huidige bewoners van de huizen waar zij aankwamen en (tijdelijk) woonden. Huizen van Aankomst is onderdeel van de herdenking en viering van het officiële einde van WOII op 15 augustus 2020 en staat in verbinding met ‘75 Jaar Vrijheid’. 

75 Huizen open voor publiek

Op 15 augustus 2020 lanceert de online omgeving waarop diverse podcasts en video’s over verhalen van aankomst worden gedeeld. Later in het jaar, op 12 december 2020, zullen op 15 plekken door heel Nederland tegelijkertijd programma’s plaatsvinden. Van rondleidingen tot lezingen, van performances tot persoonlijke verhalen. Vanuit de context van onze huidige samenleving – met de locatie als centraal punt – wordt verbinding gemaakt met de koloniale erfenis van voormalig Nederlands-Indië. Dit met het doel de impact van oorlog, kolonialisme en migratie voor een breed publiek tastbaar én invoelbaar te maken. 

Jouw rol als regioproducent

Nederland is opgedeeld in 5 regio’s met elk een regioproducent, die verantwoordelijk is voor het cureren en produceren van 15 ‘Huizen’. Denk aan woonhuizen, voormalige hotels, barakken, pensions, kloosters, maar ook musea, kastelen, havens en andere bijzondere locaties waaraan bijzondere verhalen zijn verbonden. Deze verhalen zijn direct of indirect afkomstig van mensen die tussen 1945 en 1968 vanuit Nederlands-Indië / Indonesië de overtocht naar Nederland maakten. Je onderzoekt bijzondere verhalen en plekken en maakt en produceert voor 15 augustus een video voor de online omgeving. Na 15 augustus zul je voor 3 huizen in jouw regio een programma organiseren en produceren. Je realiseert dit in samenwerking met een klein team van vrijwilligers dat jij aanstuurt. Regelmatig vindt er centraal in het land overleg plaats met het kernteam van Huizen van Aankomst.

Ben je geïnteresseerd om als regioproducent mee te werken met Huizen van Aankomst? Stuur dan uiterlijk dinsdag 7 juli een korte motivatie en je CV naar Lisa Aarsen, projectleider (l.aarsen@indischherinneringscentrum.nl of +31 70 200 25 00)

Meer info check: www.indischherinneringscentrum.nl/wat-is-er-te-doen/programmering/huizen-van-aankomst-75-jaar-vrijheid