Tijdelijke Vriendenactie

Tijdelijke Vriendenactie

Word nu Vriend van het Indisch Herinneringscentrum en ontvang als welkomstgeschenk de dubbel-dvd ‘Dodelijk Spoor’. Met de dvd ‘Op dood spoor’ (Henk Hovinga) over de Pakan Baroe spoorweg en de dvd  ‘Spoor van 100.000 doden’ (Twan Spierts) over de Birma-Siam spoorweg. Plus een voucher voor gratis toegang (voor 2 pers., t/m 31/12/2014) tot 'Het Verhaal van Indië'.

'Op dood spoor'

De dubbeld-dvd 'Dodelijk spoor' bevat twee documentaires over de verschrikkingen van de Pakan Baroe spoorweg en de Birma-Siam spoorweg tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 'Op dood spoor' (Henk Hovinga) vertellen ex-krijgsgevangen en geronselde Javanen over het sadistische geweld van Koreaanse en Japanse bewakers en het uitzichtloze zwoegen van de dwangarbeiders.Ze aten stijfsel en ratten, ze stierven aan uitputting, malaria, dysenterie, beri-beri en tropische zweren. Maar op 15 augustus van het oorlogsjaar 1945, dezelfde dag dat Japan de wapenstilstand afkondigde en de rode Japanse zon eindelijk onder ging, kwam de dodenspoorweg van Pakan Baroe naar Moeara op Sumatra toch nog gereed.

'Sporen van 100.000 doden'

‘Spoor van 100.000 doden’ is de eerste documentaire over de Nederlandse krijgsgevangen aan de Birma-Siam spoorweg. Regisseur Twan Spierts volgt de veteranen Felix Bakker en Hans Wessels alsook de kleinzoon van Eduard Johannes, één van de meer dan 3.000 Nederlandse slachtoffers. Tijdens een pelgrimsreis door Thailand vertellen zij over de aanleg van de spoorlijn van Thailand naar Birma, door krijgsgevangen van de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Historische beelden, animaties en persoonlijke verhalen wisselen elkaar af en leveren een uniek kijkje in de geschiedenis op. ‘Spoor van 100.000 doden’ is een film van journalist en documentairemaker Twan Spierts (Terug naar Linggajati), in opdracht van het Indisch Herinneringscentrum en met medewerking van de Stichting Herdenking Birma- Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg.

Zo lang de voorraad strekt

Met een donatie van minimaal € 25,- per jaar ondersteunt u het werk van het Indisch Herinneringscentrum en bent u als Vriend op een speciale manier verbonden aan het Indisch Herinneringscentrum. Zo krijgt u, naast de dubbeld-dvd als welkomstgeschenk, bijvoorbeeld gratis toegang tot de tentoonstelling ‘Het verhaal van Indië’. Meer informatie over hoe u Vriend wordt vindt u hier. Deze Vriendenactie is geldig zo lang de voorraad strekt.