Kenniscentrum Repatriëring omgedoopt tot ’30 dagen op zee’
’30 dagen op zee’ behelst een interactieve website waarop de bezoeker kennis rond en over de naoorlogse repatriëring (1945-1967) van Indië/Indonesië naar Nederland visueel gaat ‘beleven’ en waar voor het eerst de repatriëringslijsten op één centrale plaats kunnen worden geraadpleegd.
Het definitieve ontwerp van de website
Margaret Leidelmeijer, projectleider: "Het wordt steeds spannender met het project Kenniscentrum Repatriëring. Afgelopen oktober heeft het Amsterdamse bureau Ilumy, Digital Innovation een prachtig ontwerp gemaakt voor de website. Het heet: ’30 dagen op zee’. In januari 2018 starten we met de productie en de oplevering is gepland in september 2018."
Op de startpagina kun je de naam van een passagier of een schip intypen. Je krijgt dan ofwel informatie over de gezochte persoon ofwel informatie over het schip. Als er geen informatie is over de persoon in kwestie, dan kun je (bijna) altijd informatie vinden over het schip en zijn reis. Bij de oplevering zal ongeveer de helft van de bekende passagierslijsten ontsloten zijn. De andere helft zal in de periode daarna ontsloten worden.
Op de wereldbol kun je dan de reis van een bepaald persoon of een reis van een bepaald schip volgen en ‘beleven’ aan de hand van verhaal, beeldmateriaal en audio. En natuurlijk bevat de website informatie over de achtergrond van de repatriëring.
Onbekend Materiaal
Bij het verzamelen van content voor ’30 dagen op zee’ kom je mooie dingen tegen zoals in de collectie van een van onze partners, het Maritiem Museum. Conservator Irene Jacobs heeft een selectie van ruim duizend foto’s gemaakt, waaruit ik een definitieve keuze moet maken. Hierbij stuitte ik ook op een voor mij onbekende serie foto’s over een reis van de Sibajak. Maar welke reis was dit precies? Op een van de foto’s stond de tekst geschreven: ‘Het m.s. ‘Sibajak’ aan de kade van Tandjong Priok. Corveesters brengen de bagage van de pas aangekomen evacuees aan boord’. De foto laat een aantal vrouwen zien, waaronder een vrouw (met de emmer en in shorts) die zo weggelopen kon zijn uit een vrouwenkamp. Maar er staat ook iemand op de foto met een plunjezak en op die plunjezak staat een naam: A.M. van der Ploeg. Bij het zoeken in de passagierslijsten kom ik zijn naam tegen: A.M. van der Ploeg, geboren 18 december 1895. Hij vertrok samen met zijn vrouw, M.A.H. van der Ploeg-Peters, geboren 20 oktober 1897 op 6 juni 1946 vanuit Tandjong Priok met de Sibajak naar Rotterdam. Zij kwamen in Rotterdam aan op 2 juli 1946 en vertrokken daarna naar een adres in Middelharnis. Met deze informatie konden we meteen de hele serie foto’s plaatsen binnen een context. Dit brengt meteen de kracht van dit project naar voren. Het is niet alleen interessant voor betrokkenen en belangstellenden, maar ook voor professionals in de erfgoedsector.
’30 dagen op zee’ is een project van het Indisch Herinneringscentrum