Jaar van het verzet
Het Platform WOII heeft 2018 uitgeroepen tot themajaar Jaar van Verzet. Gedurende dit jaar wordt in het hele land extra aandacht besteed aan de rol van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog als historisch verschijnsel èn als bron van inspiratie. Het Indisch Herinneringscentrum werkt samen met het Moluks Historisch Museum aan de tentoonstelling Vechten voor vrijheid die medio dit jaar in de Sophiahof in Den Haag geopend zal worden. Ook tijdens verschillende programma’s zal het thema verzet centraal staan.
Verhalen Over Leven - Jerney Zwart en Oma Sylvia Simon-Vasseur over verzet
Tijdens WOII werd in Nederlands-Indië én in Nederland verzet gepleegd door mensen die hun achtergrond in Indië/Indonesië hadden. In deze tentoonstelling vertellen we verhalen van deze verzetsstrijders èn van de gewone man of vrouw die grote of kleine daden van verzet pleegde. Ook staan verhalen van nazaten centraal: wat betekenen de verhalen voor hen?
OPROEP! Uw verhaal
Voor een gedeelte in de verzetstentoonstelling over de betekenis van verzet voor het heden zijn IHC en MHM op zoek naar uw verhalen. Hiermee willen we samen met u een sluier oplichten van de diversiteit aan mensen en verhalen die deze geschiedenis heeft. Door uw verhaal te delen, kunt u een belangrijke bijdrage aan deze tentoonstelling leveren en zorgen dat een stukje erfgoed bewaard blijft.
Hoe doet u mee?
1. Welk (familie)verhaal kent u over verzet?
2. Vertel ons in maximaal 250 woorden het verhaal én waarom dit volgens u een plekje verdient in de tentoonstelling.
3. Stuur een foto van de persoon of van een voorwerp die dit verhaal verbeeldt.
4. Deel uw verhaal via dit formulier of mail ons via info@indischherinneringscentrum.nl
Wij kijken uit naar uw verhalen!
Het projectteam van de tentoonstelling zal uiteindelijk een keuze maken uit alle inzendingen.
De tentoonstelling komt tot stand dankzij de samenwerking van:
Fotocredits: Anda Kerkhoven (Groninger Museum), D.J. Kaihatu (MHM), Raden Mas Djajeng Pratomo & Stennie Gret (Verzetsmuseum)