Nieuw IHC bestuurslid Magda Wallenburg stelt zich voor!

 

Magda Wallenburg

Per 1 januari 2019 heb ik Vaya Nijhof-Schippers opgevolgd als bestuurslid van het Indisch Herinneringscentrum. Een spannende uitdaging om in haar voetsporen te treden. Maar daar hou ik wel van; uit te dagen en uitgedaagd te worden.

In haar afscheidscolumn beschrijft Vaya Nijhof-Schippers de mooie producties die tijdens haar 11-jarige bestuursperiode tot stand zijn gekomen. Maar ze schrijft ook dat het Indische verhaal (nog) niet in het collectieve Nederlandse geheugen zit en er nog veel werk te doen is voor het IHC. Ik herken wat ze zegt en als nieuw bestuurslid wil ik me graag sterk maken om het Indische verhaal in al haar diversiteit in het collectieve Nederlandse geheugen te verankeren. Ook wil ik me sterk maken om het IHC landelijk te profileren, zodat ze breed gedragen wordt in alle geledingen van de Indische gemeenschap.

Wanneer ik aan Indisch denk, dan houd ik me vaak vast aan de uitdrukking van Marion Bloem ‘Indisch is slechts een metafoor voor anders zijn’. Mijn Indische verhaal start bij mijn geboorte in Manokwari (NNG) als kind van Indische ouders, die hun manier van Indisch zijn aan mijn broers en mij hebben overgedragen. Door mijn werkzaamheden bij Woonzorgcentrum Raffy - 26 jaar alweer - mocht ik vele andere vormen van Indisch zijn ontdekken. En het stukje Nederlands-Indische geschiedenis werd voor mij completer. Met het verzoek van de toenmalige KJBB aan mij om de 15 augustus herdenking in Breda te borgen, werd Stichting Arjati tien jaar geleden opgericht. Mooi is dat we naast herdenken ook aandacht hebben voor de toekomst met ons eigen Indisch Museum, selamanya di dalam hatiku; een plek voor overdracht van Indisch en Moluks cultureel erfgoed.

Als nieuw bestuurslid hoop ik met mijn ervaring en kennis een waardevolle bijdrage te kunnen leveren.

Magda Wallenburg
Staffunctionaris Stichting Woonzorgcentrum Raffy
Voorzitter Stichting Arjati