Verhalen Over Leven

Portretten van onbegrensde kracht

Het thema van de Nationale Indiëherdenking 2017 is Verhalen Over Leven en gaat over de onbegrensde kracht van verhalen, over de mens achter de geschiedenis. Over hoe persoonlijke verhalen van zowel overlevenden als zij die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië het leven lieten, doorleven in de huidige en komende generaties.

 

Zangeres Debrah Jade met Oma Van Gurchom-Matakena over hoe muziek als een rode draad door hun familiegeschiedenis loopt.

Verhalen Over Leven

Verhalen van toen zijn ook nu van onschatbare waarde, ze ontroeren, bewegen, verbinden, inspireren en maken onze gedeelde geschiedenis persoonlijk en invoelbaar.

In 2017 is het 75 jaar geleden dat Japan Nederlands-Indië binnenviel. Het begin van een tijd vol angst, dreiging en onzekerheid. De Japanse bezetting betekende een keerpunt in de geschiedenis en het leven van vele mensen. Verhalen Over Leven zoomt in op de persoon achter de historische gebeurtenissen en geeft de geschiedenis een gezicht. Wie waren deze mensen? Waar droomden zij van? Wat gaf hen kracht en moed? Hoe wisten zij onder de meest erbarmelijke omstandigheden - zowel binnen als buiten het kamp - te overleven? En, welke rol spelen deze verhalen in het leven van mensen nu?

Verhalen Over Leven belicht het onsterfelijke karakter van verhalen. Het laat zien dat, ondanks de verwoestende impact van oorlog, de verhalen van mensen overleven.
 

Zangeres Astrid Seriese met dochter Anne Seriese

 

 

Grootmeester Verdi 'Paatje'Phefferkorn met dichter Robin Block over de kracht van Pencak Silat

 

 

Klik hier voor het gehele programma van de Nationale Indiëherdenking 2017.


Twee zusjes bij het Indisch Monument in Den Haag, 2016. Foto: Ilvy Njiokiktjien