Het nieuwe jaar nadert met rasse schreden. Een geschikt moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. Het jaar waarin het Indisch Herinneringscentrum door de fantastische inzet van alle teamleden, de vrijwilligers en gesteund door de Raad van Toezicht, verschillende hoogtepunten beleefde in zijn 15e lustrumjaar.

collage IHC activiteiten 2023

 

Onze nieuwe corporate website is in juni gelanceerd. Voor die vernieuwing hebben wij samengewerkt met Ontwerpwerk in Den Haag en hebben wij nagedacht over een nieuwe ‘branding’: Hoe willen wij ons naar buiten toe presenteren? Wat willen wij uitstralen? Wij zijn er trots op, zeker nu bekend is geworden dat Ontwerpwerk met ons gezamenlijke ontwerp goud heeft gewonnen in de categorie ‘Identities’ bij de International Creative Media Award!

Het hele jaar door werkten wij aan het webportaal Ons Land. Nederland, Nederlands-Indië, Indonesië. Dat doen wij samen met de Koninklijke Bibliotheek en WO2NET/Netwerk Oorlogsbronnen. Het webportaal met een educatief platform voor het onderwijs krijgt steeds meer vorm. Eind 2024 wordt het voor het publiek gelanceerd. Dit platform is bedoeld voor een breed publiek: zowel voor algemeen geïnteresseerden en het onderwijs als voor mensen van de postkoloniale gemeenschappen uit Indonesië. Het wordt een rijke bron van informatie.

Het kantoor, het Kenniscentrum en de Ontdek meer ruimte van het Indisch Herinneringscentrum, zijn nu allemaal te vinden op de eerste verdieping van Museum Sophiahof. Van Indië tot nu. Het Kenniscentrum wordt door veel museumbezoekers bezocht. Geholpen door onze vrijwilligers, vindt men daar informatie over de migratie naar Nederland. Velen hebben al de passagierslijst(en) gevonden van de reis van hun familie van Nederlands-Indië/Indonesië naar Nederland. Vervolgens komen vragen op over de internering in Japanse kampen, of juist het verblijf daarbuiten. Wij merken dat de waardering van de bezoekers voor deze dienstverlening groot is. In de Ontdek meer… ruimte worden schoolgroepen ontvangen voor een introductie op hun bezoek aan de tentoonstellingen Ons Land. Dekolonisatie, generaties, verhalen en De WereldReis, óf voor één van de workshops. Daarnaast zijn daar met regelmaat wisselexposities te bezoeken. Het is een goede aanvulling op het rijke aanbod in Museum Sophiahof.

De kers op de taart was de publicatie van De Atlas van de Oversteek, die het Indisch Herinneringscentrum heeft uitgegeven in samenwerking met Walburg Pers. Margaret Leidelmeijer en Lisa Aarsen schreven de teksten en het hele team heeft een bijdrage geleverd aan de totstandkoming. Wij zijn er bijzonder trots op. De Atlas wordt al volop besteld in onze webshop en is beschikbaar in de boekhandel. Ik wil niet veel zeggen, maar het is een mooi cadeau.

Graag dank ik al onze vrijwilligers, die werken in het Kenniscentrum, die assisteren bij onze activiteiten en programma’s, of die vanuit huis hun werk verrichten voor het Indisch Herinneringscentrum. Jullie bijdrage is onmisbaar voor ons.

Elk jaar weer worden wij gesteund door veel trouwe Vrienden, die we graag verwelkomen op de jaarlijkse Vriendendag. U allen wil ik in het bijzonder bedanken voor uw betrokkenheid bij de activiteiten van het Indisch Herinneringscentrum, die mede dankzij uw steun mogelijk gemaakt worden. Zo is er dit jaar vanuit de Stichting Vrienden van het Indisch Herinneringscentrum een bijdrage geleverd aan de publicatie van De Atlas van de Oversteek.

En tot slot wens ik iedereen hele fijne feestdagen en een voorspoedig Nieuwjaar, waarin mijn diepste wens is dat er een eind komt aan de huidige conflicten in de wereld.

Yvonne van Genugten

 

 

 

Achtergrondkleur
purple
Voorgrondkleur
red
Paragrafen

"Hele fijne feestdagen en een voorspoedig Nieuwjaar, waarin mijn diepste wens is dat er een eind komt aan de huidige conflicten in de wereld."