Huizen van Aankomst - 75 Jaar Vrijheid

Wat is Huizen van Aankomst?

Hoe maak je de impact van iets groots als migratie voelbaar hoe geef je de namen, pijlen en jaartallen een gezicht? Aan de huizen, barakken, hotels, pensions en andere plekken waar ruim 350.000 mensen tussen 1945 – 1968 aankwamen, zijn de talloze (oorlogs)verhalen verbonden die de impact van oorlog en migratie invoelbaar maken. Met het ontmoetingsprogramma Huizen van Aankomst brengen we huidige bewoners en de buurt in contact met de toenmalige bewoners en de verhalen verbonden aan de plek. Verhalen die onderdeel vormen van een bredere wereldgeschiedenis. Een project over WOII, migratie, belonging en identiteit in de wereld van nu.

foto

Een impressie in beeld. Links: een selectie van aankomstlocaties van mensen met oa een Indische, Molukse, Papoea en Indonesische achtergrond. Illustratie gemaakt door sQuare. Foto rechtsboven: Leonard Freed, onder: bron Beeldbank Nationaal Archief

15 augustus online

Elke plek vertelt een persoonlijk verhaal, een ander perspectief. Op 15 augustus 2020 laten wij u kennismaken met deze diversiteit aan perspectieven en verhalen door 5 plekken online uit te lichten. Door middel van podcasts en video's willen we u in contact brengen met de verhalen van mensen die toen én nu verbonden zijn aan deze plekken.

Ontmoetingsprogramma in december

Vanwege corona kan het ontmoetingsprogramma helaas niet op 15 augustus plaatsvinden. Wij organiseren daarom in december (onder voorbehoud) een nieuw programma. In december stellen wij 75 plekken door heel Nederland open voor publiek. Door middel van verschillende programma's, rondleidingen, films, pop-up expo's, lezingen, performances en debatten op locatie willen wij de huidige bewoners in contact brengen met mensen met wortels uit voormalig Nederlands-Indië, getuigen, familieleden en voormalige bewoners. Op deze wijze brengen we WOII en migratiegeschiedenis in de woonkamers van alle mensen en wordt de impact van kolonialisme, migratie en oorlog invoelbaar voor een breed publiek.

Deel uw verhaal

Binnenkort lanceert de website van Huizen van Aankomst. Op de website is het mogelijk verhalen te lezen, zien en horen van 75 huizen van aankomst. Maar wellicht heeft u uw eigen verhaal. Via de website is het straks mogelijk uw verhaal te delen. Bent u opgevangen in een huis, barak, hotel, pension of andere plek en wilt u daarover vertellen? Laat dan straks uw verhaal achter.

Huizen van Aankomst als onderdeel van de herdenking

In 2020 is Huizen van Aankomst één van de onderdelen van de herdenking en viering van het officiële einde van WOII op 15 augustus 2020 en staat in verbinding met het lustrumjaar 75 Jaar Vrijheid. Hiervoor werkt het IHC nauw samen met Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 en het Nationaal Comite 4 en 5 mei. 

Huizen van Aankomst is een programma dat in 2019 wordt ontwikkeld door het IHC dankzij steun van het vfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en adviespartner Partizan Publik. Huizen van Aankomst wordt in 2020 gerealiseerd. Houd de website van het IHC goed in de gaten voor de ontwikkelingen rondom Huizen van Aankomst.

logof

v4