ONS LAND: De Vrijheidshow

Dit jaar vieren wij 80 jaar vrijheid in Nederland. Maar wat betekent vrijheid voor jou vandaag de dag?
We beginnen de avond met een heerlijke vrijheidsmaaltijd: soto soep! Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek. Wat betekent vrijheid voor ons en wat zijn de verschillende perspectieven? Hoe kijk we naar de Tweede Wereldoorlog in Azië en hoe voelen we ons daarbij? We horen graag jouw mening en visie hierop.
In het tweede deel zal jong talent tussen de 18 en 35 jaar oud het podium beklimmen. Ze laten ons zien welk gevoel zij hebben bij de geschiedenis: wat doet dit met hun identiteitsgevoel? Tijdens deze talentenjacht strijden talenten op het gebied van muziek, spoken word, of dans met elkaar om een mooie prijs: een residentieplek bij de publieksprogrammering van het IHC. Met een eerste optreden het programma op 15 augustus in het Nationale Theater (locatie Theater aan de Spui)!
De kandidaten: Eelco Couvreur, Myrthe van den Brink, Isabel de Wijngaert, Sacha Celine Verheij en Janne Groen. Lees meer over de kandidaten hieronder.
Juryleden: Esmay Usmany, Yasmin Diktaş, Djerimo & Yvonne van Genugten (directeur Indisch Herinneringscentrum). Lees meer over de juryleden hieronder.
Dit programma is een samenwerking tussen Museum Maluku en het Indisch Herinneringscentrum.
Janne Groen is een allround performer die constant experimenteert binnen verschillende disciplines om haar persoonlijke ervaringen, ontdekkingen en worstelingen tot creatieve uiting te brengen en te delen met de ander. Dit doet zij voornamelijk door middel van dans en spoken word. In 2018 heeft Janne de opleiding Artiest Dans Urban opleiding in Arnhem afgerond en in 2022 is zij afgestudeerd aan de opleiding Docent Dans. Janne is actief als freelance danser, choreograaf en docent en focust in haar werk op het samenbrengen en verbinden van mensen en verhalen. 5 mei laat Janne een fragment zien van haar voorstelling Oost, West, Thuis Weg: een mix van dans, spoken word, opgenomen audio.
Myrthe van den Brink is 19 jaar en dol op het combineren van kunst en literatuur. Myrthe: "Mijn passie ligt dan ook in het spelen, creëren en opvoeren van mijn eigen (of bestaande) muziek. Het leukste vind ik om anderen te inspireren en om zelf geïnspireerd te raken door mooie teksten en verhalen. Muziek is voor mij een krachtig middel om mijn geschiedenis en identiteit onder woorden te brengen en met anderen te delen." Op 5 mei zal Myrthe voor ons haar eigen werk brengen met gitaar en zang: Bitterzoet.
Eelco Couvreur schrijft proza en poëzie. In 2023 verscheen zijn debuutroman Totok Terror Corps bij De Arbeiderspers, die werd genomineerd voor de Hebban Debuutprijs. Hij onderzoekt hoe woordkunst kan bijdragen aan nieuwe representaties en het ondermijnen van koloniale systemen, studeert poëzie aan De Schrijversvakschool in Amsterdam en werkt aan zijn debuutbundel. Zijn poëzie verscheen eerder in Deus Ex Machina, Poëziekrant, De Revisor en Kluger Hans en online bij De Internet Gids. In 2020 stond zijn essay Een Indische cultuur van schaamte, zwarte gaten en zwijgende raadsels op de shortlist van de Joost Zwagerman Essayprijs. In 2023 won hij de publieksprijs bij Poëzieslag Amsterdam en werd hij tweede op het NK Poetry Slam. In 2025 werd hij geselecteerd voor Vers van het Mes van Perdu en deBuren. Op 5 mei brengt Eelco zijn werk: Bruin vet.
Isabel de Wijngaert is 24, spoken word artiest en schrijver. Isabel: "Mijn werk is geïnspireerd door een diepe nieuwsgierigheid naar mijn Indische achtergrond en de verhalen van mijn familie. In Het Begin deel ik mijn persoonlijke connectie met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en hoe deze geschiedenis mijn familie heeft beïnvloed. Mijn performance 5 mei is een zelfgeschreven Spoken Word stuk met de titel Het Begin.
Sacha Verheij (zij/haar), geboren in 1996, is schrijver, spoken word-artiest en fotograaf. Als queer maker met Surinaamse en Molukse wortels gebruikt ze de taal van fotografie en poëzie om vergeten, verloren en verdrongen verhalen te vangen. Haar werk vibreert, appelleert en dekoloniseert. Ze onderzoekt vaak thema’s als identiteit, trauma, dekolonisatie en sociale rechtvaardigheid. Ze is mede-oprichter van de stichting Bersama Collective, die artistieke uitwisselingen tussen Indonesische makers en Europese makers initieert om de gedeelde geschiedenis en het heden te dekoloniseren. Momenteel werkt ze aan een spoken word-album over de geschiedenis van haar Surinaams-Molukse familie en het koloniale verleden van Nederland, met steun van Humanity in Action Democracy Fellowship. Sacha: "Op 5 mei zal ik fragmenten van mijn familie interviews en mijn spoken word-teksten laten klinken op het podium: Vergeten, verloren en verdrongen verhalen van mijn Surinaams-Molukse familie (werktitel).
Esmay Usmany is muzikant, theatermaker en schrijver met Indische en Molukse roots. Ze maakt poëtisch muziektheater en is momenteel te zien met haar voorstelling ‘Soedah laat maar…’. Esmay won meerdere prijzen en is wekelijks te horen op NPO Radio 1 met haar woordkunst.
Djé-Rimo Holle is schrijver, performer en spoken word artiest. Met krachtige verhalen en voordrachten treedt hij op door heel Nederland en als columnist is hij te horen bij ‘Met Mandy!’ op NPO Radio 1. Onlangs bracht hij zijn debuutbundel ‘Vuurvlieg’ uit, over zijn rijke, maar deels ook verborgen familiegeschiedenis.
Yasmin Diktaş is dansmaker, choreograaf en docent met Koerdische en Indonesische roots. Ze verbindt dans met maatschappelijke thema’s en geeft generatie-trauma een stem via beweging. Yasmin studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
De jury wordt bijgestaan door Yvonne van Genugten, directeur bij het Indisch Herinneringscentrum.