PRIJSVRAAG www.indieinoorlog.nl | Win het boek 'Indorock'

Om de corona periode een beetje op te vrolijken, organiseren wij een prijsvraag! Iedere week verscheen er op onze social media kanalen een vraag. Bij ieder goed antwoord, ontvang je een letter. Na 9 weken vormen deze letters een woord. Stuur het juiste woord in om kans te maken op het kookboek Indorock van Vanja van er Leeden.

Meedoen?

Ga naar www.indieinoorlog.nl en zoek de antwoorden op. Stuur de juiste antwoorden naar kenniscentrum@indischherinneringscentrum.nl! Onze vrijwilligers sturen je de letters op.

Veel succes!!

Vraag 1

‘Indië in oorlog’ geeft toegang tot enorm veel informatie en bronnen over:

A) Nederlands Indië tussen 1900 – 1945, in het bijzonder de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

B) De uitgebreide geschiedenis van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL).

C) Indië en Indonesië tijdens de Tweede wereldoorlog en de koloniale oorlog daarna.

D) De Japanse bezetting van Nederlands Indië, bekeken vanuit Nederlands, Indonesisch en Japans perspectief.

Vraag 2 

De rijke collectie van ‘Indië in oorlog’ geeft toegang tot foto’s, video’s, kaarten, kranten en nog veel meer. Welke zoekfuncties biedt de website aan om dit bijzondere materiaal te bekijken?

Vraag 3

‘Indië in Oorlog’ beschikt over een zeer uitgebreid digitaal archief met een hoop verschillende bronnen. Om gericht te kunnen zoeken kan je als bezoeker selecteren op materiaal, onderwerp, plaats, datum en organisatie. Daar is ook de onderstaande foto vandaan gehaald. Nu is de vraag: welk museum is de eigenaar van dit object?

Vraag 4

Een uniek onderdeel van de website ‘Indië in Oorlog’ is de interactieve kaart. Hier vind je informatie over de interneringskampen, krijgsgevangenkampen, opvangkampen, werkkampen en gevangenissen in Zuidoost-Azië, Japan en Oceanië tijdens de Tweede Wereldoorlog en vlak daarna. Soms fungeerde een kamp zowel als krijgsgevangenkamp als interneringskamp. Zo is er op de kaart informatie te vinden over een kamp waar naast Japanners ook Italiaanse, Koreaanse en Indonesische burgers gedetineerd werden. Wat is de naam van dit kamp?

Vraag 5

Naast een groot aantal foto’s, archiefstukken, boeken en kustwerken bevat het online archief van Indië in oorlog ook een heleboel video’s. Verreweg de meeste beeldfragmenten komen van het Polygoon journaal, dat op sommige momenten wekelijks verslag deed van de gebeurtenissen in Nederlands-Indië. De onderstaande foto is een ‘still’ van een van de filmpjes. Nu is de vraag: wat werd er in dit bioscoopjournaal behandeld, en wanneer werd het uitgezonden?

Vraag 6 & 7

In Surabaya vind je het Ereveld Kembang Kuning. Dit is een erebegraafplaats waar burgerslachtoffers van de interneringskampen op Oost-Java begraven liggen, samen met militairen van de Koninklijke Landmacht, het KNIL en de Koninklijke Marine. Tijdens de oorlog  bevonden er in Surabaya ook meerdere kampen. Wat zijn A) de namen van deze kampen, en B) welk kamp had, ten opzichte van de andere interneringskampen, een uitzonderlijke functie?

Vraag 8

De interactieve kaart op Indië in Oorlog geeft niet alleen inzicht in de diverse internerings- en krijgsgevangenkampen in Nederlands-Indië en daarbuiten, maar schenkt ook aandacht aan de belangrijkste historische gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna. Zo vind je ook informatie over het Van Roijen-Roem akkoord dat op 7 mei 1949 getekend werd. Zoek deze historische gebeurtenis op de kaart. Wat staat er nu op de plaats waar het akkoord werd ondertekend? Tip: gebruik de zoekmachine om gebeurtenissen te filteren.

Vraag 9

Niet allen de interneringskampen en belangrijke gebeurtenissen zijn via Indië in Oorlog inzichtelijk gemaakt door middel van een interactieve kaart, óók de bronnen zijn op  de wereldkaart te vinden. Zoek deze op, en beantwoord met die kaart de volgende vragen. Hoeveel geregistreerde bronnen zijn er te vinden in:

A) Palembang

B) Bandung

C) Singapore

D) Manokwari?

Tip: kijk goed naar  het onderschrift!