INS verwelkomt Indonesische ambassadeur

Op donderdag 22 maart 2012 verwelkomde de Indonesia Nederland Society (INS) de nieuwe ambassadeur van de Republiek Indonesië, mevrouw Retno Marsudi tijdens een bijeenkomst in het Promenade Hotel in Den Haag.

Meer dan 100 gasten konden, na een welkomstwoord door oud-minister en voorzitter van de INS Van Eekelen, luisteren naar bijdragen van Alexander Rinnooy Kan (voorzitter van de SER) en mevrouw Marsudi. Zij spraken over uitdagingen en mogelijkheden met betrekking tot de relaties tussen Indonesië en Nederland. De historische verbintenis tussen beide landen biedt volgens Marsudi een goede basis voor samenwerking. Zij sprak van een nieuw hoofdstuk waarbij de bilaterale samenwerking niet gehinderd wordt door herinneringen aan het verleden.

Prominente sprekers zoals Bernhard Bot (oud-minister van Buitenlandse Zaken), Hans van Baalen (Europarlementariër) en Koos van Dam (oud-ambassadeur in Jakarta) wezen, ieder vanuit zijn eigen invalshoek, op het belang van samenwerking tussen Indonesië  en Nederland. Bijvoorbeeld op politiek en economisch gebied, maar ook universitaire - en studentenuitwisselingen, stedenbanden en samenwerking van NGO's behoren tot de mogelijkheden. 

Yvonne van Genugten, directeur van het Indisch Herinneringscentrum, vertelde in haar bijdrage wat het herinneringscentrum al doet om de banden met Indonesië te verstevigen. Lees hier haar toespraak.

De Indonesia Nederland Society is een initiatief van het bestuur van Stichting Vrienden van Linggajati. Het bestuur constateerde dat de aandacht voor Indonesië in de Nederlandse media voornamelijk gericht is op de gemeenschappelijke, koloniale geschiedenis en veel minder op het moderne, economisch groeiende Indonesië. Met de Society willen ze, door middel van activiteiten voor bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, kennis- en onderzoeksinstituten, de bilaterale relaties en de aandacht daarvoor bevorderen.