Het verhaal van oma Raaijmakers-Habraken

Intensieve gesprekken met zijn oma en maandenlang hard werken resulteerden in het profielwerkstuk van Christiaan Raaijmakers over slachtoffers van de Japanse kampen en de Bersiapperiode. Tussen Kerst en Oud & Nieuw overhandigde hij in het bijzijn van zijn opa, ouders en zus zijn profielwerkstuk aan Yvonne van Genugten van het Indisch Herinneringscentrum.

 

Christaan Raaijmakers rondde vorig jaar zijn profielwerkstuk af voor zijn gymnasiumopleiding aan het Carolus Borromeus College te Helmond. De keuze voor het onderwerp werd ingegeven door het feit dat zijn oma als tienermeisje de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de daaropvolgende Bersiapperiode had meegemaakt. In de zomer van 2010 heeft Christiaan zijn oma dagenlang laten vertellen over wat haar en haar familie destijds is overkomen. Nooit eerder had zijn oma, mevrouw Raaijmakers-Habraken, hier zo uitvoerig over gesproken.

Dit indrukwekkende getuigenverhaal heeft Christiaan verweven in zijn  profielwerkstuk, dat volgens zijn vader bij velen die direct of indirect met het oude Indië en ook de na-oorlogse periode te maken hebben gehad, veel emoties losmaakte. 
Na het gymnasium begon Christiaan aan zijn studie Japans aan de Universiteit in Leiden. Zijn oma steunde dit van harte.

Op 4 mei 2011 overleed Christaan's oma, maar haar verhaal leeft voort.