3
juni
2018

PROGRAMMA I Gepeperd Verleden #2 - Oranje Boven?

Gepeperd Verleden

GEPEPERD VERLEDEN I actuele thema’s in een breder perspectief
Het Indisch Herinneringscentrum is in 2018 gestart met Gepeperd Verleden: een nieuwe programmareeks rondom vijf thema’s racisme, verzetslavernij, dekolonisatie en migratie. Actuele onderwerpen die soms verhitte discussies opleveren, maar van belang zijn om samen met elkaar te voeren. Hoe verhouden verschillende perspectieven en ervaringen zich tot elkaar?

Gepeperd Verleden #2 – Oranje Boven? 
De verschillende kanten van verzet en loyaliteit

Locatie: Tong Tong Fair, Studio Tong Tong
Datum: zondag 3 juni
Tijd: 16.30 – 18.00 uur

Op zondag 3 juni organiseert het Indisch Herinneringscentrum de tweede editie van Gepeperd Verleden i.s.m. het Moluks Historisch Museum met als thema verzet. Waarom lijkt het Indisch/Moluks verzet nog onvoldoende geïntegreerd in de collectieve herinnering over verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wat betekenen begrippen als loyaliteit, verzet en collaboratie in oorlogstijd wanneer er sprake is van koloniale verhoudingen? In hoeverre spelen die verhoudingen een rol in de wijze waarop de oorlog en het verzet worden herinnerd, herdacht en gerepresenteerd?

Op 3 juni spreekt moderator Wim Manuhutu onder andere met Ron HabiboeSylvia Pessireron, Wouter Neuhaus, Murjani Kusumobroto, Guno Jones en Ricci Scheldwachten wordt ook het publiek actief bij het programma betrokken. Verder performances en meer! Houd voor programmainfo de website van het Indisch Herinneringscentrum in de gaten.

Gepeperd Verleden is een programma ontwikkeld door het Indisch Herinneringscentrum en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het vfonds.

Beeld: links: Studioportret met doek als achtergrond met opgeschilderde bloemen. Twee vrouwen aan tafel met baby Anne. Fotograaf: Deschaux, Eugene. Anne oud 14 dagen (vermoedelijk 14 maanden), vermoedelijk met moeder en 'baboe', Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.nr. TM-60048879. Rechts: Johan Coenraad Leich 1823 –1890 Portret van Jan Kooij / Jan Kooi 1882 Olieverf op doek, Museum Bronbeek, Arnhem

De titel Gepeperd Verleden is geinspireerd op het boek van Harm Stevens: Gepeperd Verleden: Indonesië en Nederland sinds 1600. Een prachtige uitgave van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum.

Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd. 65 jaar Molukkers in Nederland