1
december
2019

Indische Salon - Tastbare Herinneringen

Het Indisch Herinneringscentrum organiseert de Indische Salon - Tastbare Herinneringen "Wat is jouw Poesaka?” in VLISSINGEN op zondagmiddag 1 december 2019. In samenwerking met auteur Simone Berger en fotograaf, filmer en auteur Armando Ello, bekend van hun verschenen boek 'De lange reis van de Poesaka – Indische tastbare herinneringen'.

Tastbare Herinneringen

Met het thema Tastbare Herinneringen gaan we samen verhalen delen aan de hand van voorwerpen die zijn gekoppeld aan speciale (familie)herinneringen.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om een POESAKA mee te nemen, een familie erfstuk ofwel een persoonlijk voorwerp dat in de naoorlogse jaren vanuit Nederlands-Indië of Indonesië op de boot of met het vliegtuig is meegekomen. Wat vertelt dat voorwerp over jouw familieverleden en identiteit? En, wat is jouw eigen verhaal dat verbonden is aan het voorwerp? Tijdens de Indische Salon gaan we met deze vragen actief aan de slag met het publiek.

Actrice Nel Lekatompessy (o.a. KRUIT! En ‘De vrouwen van kamp Westkapelle, 2006)) koestert bijzondere herinneringen aan een koekblik van Verkade, die door haar Oma Ne vanuit Ambon werd verstuurd. Lekatompessy verwerkte herinneringen aan dit koekblik en de tijd dat haar Molukse ouders naar Nederland kwamen in haar solovoorstelling Biskoewit Verkade. Tijdens de Salon speelt Lekatompessy een stuk uit haar voorstelling.  Het programma is interactief en wordt gehost door Simone Berger, Armando Ello en Nel Lekatompessy. 

Verkade blik Oma Ne

Verkadeblik van Oma Ne 

Programma

13:00 - Ontvangst

14:00 - Start programma

17:00 - Borrel

18:00 - Einde programma 

Locatie: Restaurant Havendorp, Stationsplein 5 in Vlissingen. Gratis parkeermogelijkheden en naast NS-station Vlissingen.

Kosten: € 14,50 inclusief 2 drankjes en snacks tijdens pauze en de borrel. 

Het bedrag graag voorafgaand overmaken aan NL56 INGB 0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Den Haag o.v.v. Indische Salon - Tastbare Herinneringen

Aanmelden: Meld u direct aan voor de Indische Salon - Tastbare Herinneringen 

De Indische Salon is een programma van het Indisch Herinneringscentrum.

Wil je gezellig blijven eten? Menu na afloop 2 keuzes: Saté / Nasi Havendorp à € 17,50 . Reserveren: https://havendorp.nl

Simone Berger

Simone Berger

Berger groeide op met de verhalen van haar familie over het leven in Medan (Noord-Sumatra) en hun houtonderneming in Langkat. Zij was gefascineerd door alles van wat toen nog Nederlands-Indië heette, maar voelde ook de invloed die het gedwongen vertrek op haar familie had. Ook uit de verhalen van Indische en Molukse vrienden proefde zij de liefde voor het land en tevens een onbesproken verdriet. In 2016 verscheen haar boek Istori Kita: jouw familiegeschiedenis, een 'doe-boek' om de dialoog te starten tussen (klein)kinderen en hun (groot)ouder(s), of om samen de hiaten in de familiegeschiedenis aan te vullen. Ook verzorgt Berger interactieve lezingen en workshops (Hoe de herinneringen levend te houden). Momenteel is zij bezig met de realisatie van een documentaire van de laatste ooggetuigen van diverse geïnterviewde personen uit het boek ‘De lange reis van de Poesaka’ voor educatieve doeleinden.

“Hoe boeiend om elke keer weer een puzzelstukje te kunnen leggen van de familiepuzzel, er zijn vaak nog zoveel antwoorden te vinden….”

Nel Lekatompessy

Nel Lekatompessy

Nel werd geboren in kamp Vught en groeide op in verschillende barakkenkampen. Een bijzondere jeugd, maar voor haar heel gewoon omdat ze niets anders kende. Soms sijpelde die andere, 'tropische' wereld toch door: een pakje van Oma Ne, die zich zorgen maakte over haar onbekende kleinkinderen, zo ver weg – hadden ze daar wel te eten? De inhoud van het pakje, een rijk gevuld koekblik van Verkade, laat haar niet meer los en zij besluit er de voorstelling Biskoewit Verkade van te maken. Verder speelde Lekatompessy o.a. in de voorstelling KRUIT! en maakt ze deel uit van theatergroep DeltaDua.

 “…als mijn oudoom op zijn praatstoel zit buldert zijn donkere stem door onze huiskamer. Verhalen over het rijk van de Mojopahit, over reuzen en djins. ‘Stori-stori apa itu. Onzin’, merkt zijn vrouw op. Iedereen hing aan zijn lippen. ‘Fantasieverhalen’, dacht ik, toen. Niet wetende dat ik jaren later zelf op zijn stoel zit en zijn verhalen (door)vertel. Ik koester ze, omarm ze. Mijn familieverhaal”. 

Armando Ello

Armando Ello

Armando Ello is foto- en videograaf en oprichter van de website HoezoIndo. Ello fotografeert sinds 2004 Indische mensen van alle leeftijden en generaties voor publicaties en eigen projecten. De Indische cultuur heeft hem ontwikkeld als fotograaf en als persoon en daarom wil hij met zijn projecten iets betekenen voor de Indische gemeenschap. In 2016 verscheen zijn boek TwijfelIndo. Momenteel is hij  bezig met een wereldwijd Hoezo Indo-project.

“Voorwerpen vertellen vaak iets over onze roots en identiteit. Mijn Indische familiegeschiedenis is een moeilijk te achterhalen verhaal, maar met familieverhalen van andere Indo's blijf ik mijn roots ontdekken."