11
september
2022

Collectiemiddag | Het Museum van Nederlands Nieuw-Guinea | BIAK Stories

Op 1 oktober 2022 opent het Indisch Herinneringscentrum in Museum Sophiahof twee tentoonstellingen omtrent de geschiedenis van Nederlands Nieuw-Guinea. Precies zestig jaar geleden vond de overdracht van Nederlands Nieuw-Guinea aan de Verenigde Naties plaats. Een van de tentoonstellingen die op 1 oktober opent, BIAK Stories, samengesteld door beeldend kunstenaar Monique Verhoeckx en filmmaker Eddy Appels, vertelt het verhaal van een liefdesgeschiedenis op het eiland Biak in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea in de context van de dekolonisatie van dit laatste stukje Indië.

Biak Stories

Op zondag 11 september 2022 vindt er in Museum Sophiahof, Den Haag een bijzondere collectiemiddag plaats onder de titel “Het Museum van Nederlands Nieuw-Guinea”. We nodigen iedereen die een band heeft met de voormalige kolonie uit naar het museum te komen met voor hen belangrijke objecten.

Heeft u een object bewaard waar een speciale herinnering aan kleeft? Het mag een gebruiksvoorwerp zijn, of een oude ansichtkaart uit bijvoorbeeld Hollandia, een brief, een fotoalbum uit Manokwari, een speer of een boombastdoek, als er maar een persoonlijk verhaal  aan verbonden is.

Een deel van de objecten met bijbehorende verhalen wordt in het museum tentoongesteld van 1 oktober 2022 tot medio januari 2023 binnen de expositie BIAK Stories van beeldend kunstenaar Monique Verhoeckx en filmmaker Eddy Appels. 

Wilt u deelnemen, stuur dan vóór 5 september een foto van uw object en verhaal (max. 1 A4) aan: info@indischherinneringscentrum.nl met als onderwerp: Collectiemiddag Biak Stories.

Voor meer informatie over het deelnemen aan de collectiemiddag: Eddy Appels, info@beeldvoorbeeld.nl

Programma

14.00                 Start programma
17.00                 einde programma  

Over de makers

Het multimedia project BIAK Stories is een initiatief van Eddy Appels, directeur Stichting Audio Visuele Antropologie Nederland / Cineblend, en beeldend kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx. Dit project heeft als focus een onderbelichte periode in de Nederlandse geschiedenis: de dekolonisatie van Nederlands Nieuw-Guinea 1949 -1962. Deze periode komt in het project tot leven door een liefdesverhaal op het eiland Biak als uitgangspunt te nemen. Het persoonlijke verhaal is geïnspireerd op de liefdesgeschiedenis van de ouders van de kunstenaar. De filmische installatie op drie schermen is opgebouwd uit een omvangrijke privécollectie dia’s en foto’s gemaakt door de vader van de kunstenaar, historisch beeld -en geluidsmateriaal, visualisaties van Papoea -motieven en memorabilia. Naast de installatie vertellen fysieke objecten, waaronder memorabilia en persoonlijke voorwerpen van oud-inwoners en Nieuw-Guineagangers, hun kant van het complexe verhaal van de dekolonisatie van dit laatste stukje Indië.

Naast de tentoonstelling wordt er een uitgebreid contextprogramma georganiseerd met lezingen, rondetafelgesprekken, filmvertoningen en muziekvoorstellingen.