Op 21 juni organiseerde het Indisch Herinneringscentrum de goed bezochte bijeenkomst Gedeeld verleden, Gedeelde toekomst.

De themabijeenkomst bestond uit een mooi, gevarieerd programma. Het Indisch Herinneringscentrum organiseerde de bijeenkomst samen met de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 en het programma werd mogelijk gemaakt door het vfonds.

Afbeelding verwijderd.

Jongeren: 'Gebruik theater en muziek om mensen meer betrokken te krijgen bij de herdenking'

Molukse en Indische Nederlanders deelden herinneringen met elkaar en blikten terug op hun komst naar Nederland. Ze maakten zich zorgen om de afgenomen kennis over het Indische verleden. “Het lijkt alsof we anno 2013 opnieuw moeten vertellen wie we zijn en waar we vandaan komen.” Verder bogen verschillende publicisten en journalisten zich over de vraag: is de kennis en het begrip voor Indische Nederlanders toegenomen door alle publicaties? Ze deden dit onder leiding van VPRO-presentator Wim Brands. Daarnaast was er ook ruimte voor de nieuwe generaties. Drie Indische en Molukse jongeren praatten over de toekomst van herdenken. Zij waren het er over eens dat het belangrijk blijft om op een gezamenlijk moment stil te staan bij de Indische geschiedenis. Maar ze vonden ook dat de herdenking toegankelijker en speelser moest worden. “Gebruik bijvoorbeeld theater en muziek om mensen meer betrokken te krijgen bij de herdenking en maak de herdenking echt van de mensen zélf.”

Afbeelding verwijderd.

Afbeelding verwijderd.