Sporen van het verleden - de Birma-Siam spoorweg

Vanaf deze week staat de tentoonstelling Sporen van het verleden - de Birma-Siam spoorweg in het Spoorwegmuseum.

De expo is een van de resultaten van de samenwerking tussen het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg.

Sporen van het verleden - de Birma-Siam spoorweg toont foto's van de overblijfselen van de Birma-Siam spoorweg die kunstenaar Raoul Kramer (1978) maakte tijdens zijn reis door Birma en Thailand. Kramer is Indisch. Zijn opa werkte als dwangarbeider aan de Birma-Siam spoorlijn. Beluister hetinterview dat Omroep Gelderland met hem had op dinsdag 25 juni 2013 tussen 10.00 - 11.00 minuten. Het fragment zit op minuten 52.40 en 57.00.

De fototentoonstelling is  t/m 1 september 2013 te zien in Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Sporen van het verleden - de Birma-Siam spoorweg maakt deel uit van de grote tentoonstelling Sporen naar het front, waar een vitrine in is gewijd aan de dodenspoorweg.

In 2013 is het 70 jaar geleden dat de Birma-Siam spoorlijn gereed kwam. De  Japanners legden de 415 kilometer lange dodenspoorlijn tijdens de Tweede Wereldoorlog aan om Birma te kunnen bevoorraden. De spoorweg werd tussen september 1942 en december 1943 in 16 maanden tijd aangelegd, waarbij de Japanners op grote schaal gebruik maakten van dwangarbeid. Tijdens de aanleg stierven per dag gemiddeld 75 arbeiders, vandaar de uitdrukking: onder elke biels ligt een dode. Ongeveer 100.000 Thaise, Indonesische, Birmese en Maleisische dwangarbeiders kwamen om, evenals 15.000 westerse krijgsgevangenen. Onder hen bijna 3.000 Nederlanders.

Sporen van het verleden - de Birma-Siam spoorweg is mede mogelijk gemaakt door het vfonds.