Gearchiveerd
17 augustus 2016 — 7 oktober 2016

Twijfelindo's. Gezichten van Nederland

Periode:  17 augustus 2016 - 7 oktober 2016
Locatie: Stopera/Stadhuis Amsterdam, Amstel 1 (ingang Zwanenburgwal), Amsterdam

Van 17 augustus tot 7 oktober toont het Indisch Herinneringscentrum en 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost in het Stadhuis van Amsterdam de portrettenserie Twijfelindo’s. Gezichten van Nederland van fotograaf Armando Ello. Een expositie met twaalf portretten van Indische mannen en vrouwen van wie je niet direct kunt zien dat zij Indisch zijn of die twijfelen over wat Indisch-zijn voor hen betekent. 

Kunt u zien of iemand van Indische afkomst is? En, wat betekent het om Indisch te zijn? Deze vragen stelde fotograaf Armando Ello (1980) aan ruim 300 mannen en vrouwen met een Indische achtergrond van wie men niet direct kunt zien dat zij Indisch zijn of die twijfelen over wat Indisch-zijn voor hen betekent. Ello noemt hen twijfelindo’s.

Tussen 1945 en 1967, na de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, tijdens en na de Indonesische onafhankelijkheidstrijd, kwamen ruim 330.000 mannen, vrouwen en kinderen uit Indonesië naar Nederland. Onder hen ook een grote groep Indo-Europeanen, van gemengde Indonesische en Europese afkomst. Afgekort Indo’s. De generaties Indo’s die daarop volgden hebben zich verder vermengd. Terwijl bij de één de gemengde afkomst nog steeds zichtbaar is, is het bij de ander inmiddels moeilijker om te zien.

Net zoals bij andere mensen met een gemengde achtergrond zijn hun roots meerduidig. Met de portretten wil Ello de kijker aanzetten tot het in gesprek gaan over afkomst, identiteit en familiegeschiedenis. Tegelijkertijd laat de portrettenserie de kijker nadenken over hoe wij onszelf zien en hoe wij kijken naar de ander. De portretten zijn gebundeld in het fotoboek Twijfelindo. Bestellen boek: https://hoezoindo.nl/

Deze expositie is samengesteld door Armando Ello, fotograaf en oprichter Hoezo Indo, in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum en het 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost. 

Hoezo IndoLogo stichting 4&5 mei comite