Gearchiveerd
10 juni 2016 — 31 maart 2017

Over Zee

Compilatie opening Over Zee 

Portrettenserie

Het Indisch Herinneringscentrum presenteert de portrettenserie Over Zee van Molukse en Indische mannen en vrouwen die als kind of adolescent tussen 1946 en 1967 Indonesië, de voormalige kolonie Nederlands-Indië, verlieten om over zee naar Nederland te vertrekken. Deze portrettenserie kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen illustratrice Machtelt de Vries, zelf van Indische komaf, en fotograaf Corné Sparidaens. De serie omvat 15 portretten van Indische en Molukse mannen en vrouwen die zich om verschillende redenen gedwongen zagen de voormalige kolonie te verlaten om over zee naar Nederland te vertrekken. Sparidaens fotografeerde de mannen en vrouwen, die als kind of adolescent de oversteek maakten. De Vries tekende de overgebleven herinneringen op. Hun verhalen schetsen niet alleen een beeld van het leven aan boord, maar ook van het vertrek uit Indonesië en de aankomst in Nederland. Verhalen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. 

De portretten geven een gezicht aan een deel van het verhaal van de zogeheten ‘repatriëring’. Een begrip dat niet voor iedereen een terugkeer naar het vaderland betekende, maar een reis naar een onbekend, nog te creëren ‘thuis’.

Films

In de expositie zijn ook de films Holland aan de horizon. Herinneringen aan de overtocht  en Toen zag ik Java steeds kleiner worden... te zien. Twee korte films met historisch beeldmateriaal en interviewfragmenten over de vaart. De films zijn in voorbereiding op Kenniscentrum Repatriëring is gemaakt.