ONS LAND - Dekolonisatie, generaties, verhalen

Deze tentoonstelling gaat over de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Oost en hoe die nog altijd doorwerkt. In Museum Sophiahof vertellen ooggetuigen van die geschiedenis en hun nazaten hun verhaal. 

Op dit moment wonen in Nederland circa twee miljoen mensen met een bijzondere band met het voormalige Nederlands-Indië. Zij of hun voorouders kwamen na het uitroepen van de Republik Indonesia naar Nederland. Het was de grootste migratiegolf ooit. Een deel van hen dacht dat hun verblijf hier tijdelijk zou zijn. 

De stemmen van acht families vormen de kern van Ons Land. Deze persoonlijke en diverse maar voor velen herkenbare verhalen geven een beeld van de complexe postkoloniale geschiedenis, en hoe verschillend die beleefd werd en wordt. 

De familieverhalen in Ons Land starten in het heden. Van daaruit leiden ze ons terug het koloniale verleden in. De tentoonstelling eindigt weer in het nu. 

Ons Land is niet neutraal, het verhaal is niet compleet en niet af. Het is een momentopname in een voortgaand proces van bewustwording. 

Zie deze tentoonstelling als een uitnodiging tot gesprek. Uw deelname maakt het grote verhaal van dekolonisatie en verwerking rijker. 

Ons land tentoonstelling

Uit de collectie van het Moluks Historisch Museum.

Plan uw bezoek

De tentoonstelling ONS LAND - Dekolonisatie, generaties, verhalen is te zien in Museum Sophiahof vanaf 8 februari 2022. Bekijk de website voor meer informatie, tickets en openingstijden

Tevens kunt u uw reactie op de tentoonstelling achterlaten op de website van Museum Sophiahof. Wij zijn erg benieuwd naar uw ervaring. 

Programmering

Nadere informatie volgt. 

Pers

De berichten en persmap volgen z.s.m.

Organisatie Ons Land

Ons Land wordt gemaakt door het Moluks Historisch Museum en het Indisch Herinneringscentrum i.s.m. Kossmanndejong en TiMe Amsterdam. 

De tentoonstelling Ons Land is gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.