ONS LAND - Dekolonisatie, generaties, verhalen

Acht persoonlijke, diverse en voor velen herkenbare familieverhalen vormen de kern van de tentoonstelling ONS LAND. Zij geven een beeld van de complexe postkoloniale geschiedenis en hoe verschillend deze beleefd werd en wordt. ONS LAND zet aan tot een gesprek over onze gedeelde koloniale geschiedenis, de dekolonisatie en de doorwerking ervan.

Op dit moment wonen in Nederland circa twee miljoen mensen met een bijzondere band met Nederlands-Indië/Indonesië. Zij of hun voorouders kwamen na het uitroepen van de Republik Indonesia naar Nederland. Het was de grootste migratiegolf tot dan toe. Een deel van hen dacht dat hun verblijf hier tijdelijk zou zijn. 

De familieverhalen in Ons Land starten in het heden. Van daaruit leiden ze ons terug in het verleden: de migratie vanuit Indonesië naar Nederland, de onafhankelijkheidsoorlog en de koloniale tijd. De verhalen eindigen weer in het nu, bij de derde en vierde generatie.  

Ons Land is niet neutraal, het verhaal is niet compleet en niet af. Het is een momentopname in een voortgaand proces van bewustwording. 

Zie deze tentoonstelling als een uitnodiging tot gesprek. Uw deelname maakt het grote verhaal van dekolonisatie en verwerking rijker. 

Fotograaf: Sarah Donna

Afbeelding verwijderd.

Plan uw bezoek

De tentoonstelling ONS LAND - Dekolonisatie, generaties, verhalen is te zien in Museum Sophiahof vanaf 8 februari 2022. Bekijk de website voor meer informatie, tickets en openingstijden.

Wij zijn benieuwd naar uw reactie

Heeft u de tentoonstelling bezocht? Dan zijn wij uiteraard benieuwd naar uw ervaring. Doe mee met het gesprek over dekolonisatie middels het onderstaande formulier. Uw reactie kan gebruikt worden voor publiciteitsdoeleinden.

Laat hier uw reactie achter.

Programmering

Nadere informatie volgt. 

Pers

Bekijk hier de laatste persberichten.

Organisatie Ons Land

Ons Land wordt gemaakt door het Moluks Historisch Museum en het Indisch Herinneringscentrum i.s.m. Kossmanndejong en TiMe Amsterdam. 

De tentoonstelling Ons Land is gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.