Gearchiveerd
19 november 2017 — 11 februari 2018

Kopi Susu

Fototentoonstelling

In 1957 propten Rosa’s ouders Indië in een paar hutkoffers en maakten zij, als onderdeel van de laatste grote repatriëringsgolf, de gedwongen oversteek naar Nederland. Meer dan vijftig jaar later reisde Rosa in omgekeerde richting naar Indonesië, als start voor haar foto project Kopi Susu (koffie met melk in Bahasa Indonesia). In Kopi Susu zoekt ze de dynamiek op tussen Aziatisch en Europees, fictie en geschiedenis, overgeleverde familieverhalen en eigen ervaringen. Zo geeft ze haar bestaan als kind van twee werelden opnieuw vorm en verwijst Kopi Susu niet naar een onveranderlijk verleden, maar is het een tijdloze, imaginaire ruimte geworden.

Publicatie

Kopi Susu is ook verschenen als publicatie. De publicatie kwam tot stand dankzij een succesvolle crowdfundingscampagne via Voor De Kunst en is te bestellen via de website van Rosa

Rosa Verhoeve’s werk is poëtisch, persoonlijk en verhalend. Ze ontdekte de kracht van de camera toen ze na haar afstuderen van de Rietveld Academie een tijd onder boeren in landelijk Frankrijk woonde. Binnen korte tijd ontpopte ze zich tot de visuele verhalenverteller van het dorp en sindsdien is ze altijd blijven fotograferen. Zo reisde Rosa met haar oude Rolleiflex camera door Europa, Afrika (Ethiopië, Kenia, Sudan) en Azië en ontving ze voor haar serie Salto Vitale de prestigieuze Zilveren Camera Award. Naast haar werk als fotograaf geeft ze les in documentaire fotografie en kunstgeschiedenis.