De Birma-Siamspoorweg, de Pakan Baroespoorweg, het vliegveld Changi in Singapore, de Japanse kolenmijnen. Dit zijn slechts een paar bekende én beruchte locaties van dwangarbeid tijdens de Japanse bezetting (1942-1945). Uit Nederlands-Indië worden hier zo’n 120 duizend krijgsgevangenen en burgergeïnterneerden en meer dan 300 duizend romusha’s -  Indonesische dwangarbeiders – naar toe getransporteerd op zogeheten hellships.

Gevangenen op deze hellships worden aan hun lot overgelaten. Met gebrek aan voedsel, water en medische zorg, onder slechte hygiënische omstandigheden én onder constante dreiging van geallieerde aanvallen kunnen zij geen kant op, zijn gevangen op zee. Meer dan 223 hellships maakten 276 vaarten in Zuidoost-Azië, China en Japan. Hierbij vielen 22 tot 27 duizend dodelijke slachtoffers.

De geschiedenis van de hellships is bij het grote publiek nauwelijks bekend. Deze tentoonstelling stelt het persoonlijke verhaal centraal, van hen die stierven en zij die het overleefden. En van de generaties die de oorlog niet meemaakten, maar er wel door getekend zijn.  

Bekijk de hub

Via het online platform hellships.nl kunt u aanvullend beeldmateriaal, vaarroutes, slachtoffer- en passagierslijsten vinden. Bezoek de website thuis of in de tentoonstelling.

Hellships te zien in Roermond 2023

De tijdelijke tentoonstelling Hellships is ontwikkeld door Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum en is vanaf 5 augustus te zien bij Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond

Mede mogelijk gemaakt door

  • Mondriaanfonds
  • V-fonds
  • Ministerie van VWS
  • Prins Bernard Cultuurfonds

Colofon