Gearchiveerd

BIAK Stories

In BIAK Stories staat een liefdesverhaal centraal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de oplopende spanningen in Nieuw-Guinea. De tentoonstelling is te zien van 2 oktober t/m 8 januari in Museum Sophiahof. 

Kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx liet zich inspireren door de geheime liefde van haar ouders. In een filmische installatie opgebouwd uit bamboe en boombast combineert zij haar vaders kleurendia’s over het leven op Biak, liefdesbrieven en uniek historisch filmmateriaal met een sound design van componist Albert van Veenendaal. Ingebrachte objecten uit de voormalige kolonie completeren de multimediale presentatie.  

BIak

BIAK Stories neemt het publiek mee naar Biak, een eiland in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Het is de tweede helft van de jaren vijftig. Er zijn spanningen tussen Nederland en de nieuwe Republik Indonesia.
In analogie met twee naties die vechten om het land van de Papoea's speelt zich een gecompliceerde liefdesgeschiedenis af. Een marineman en een getrouwde vrouw, de Indische Nederlanders Piet en Etta, ontmoeten elkaar na vele omzwervingen op dit eiland in de Grote Oceaan. Na de internering tijdens de Japanse bezetting, de daaropvolgende burgeroorlog (Bersiap), het evacuatiekamp in Singapore en de repatriëring, komen zij - afzonderlijk van elkaar - vanuit Amsterdam op Biak terecht.

Getekend door oorlog en diaspora, bloeit er een geheime romance op tussen deze twee jonge getraumatiseerde mensen. Liefdesgevoelens vermengen zich met recente oorlogsherinneringen. Een schijnbaar onbezorgd sociaal leven - zwempartijen op de bountystrandjes van de Geelvinkbaai, danswedstrijden en filmvoorstellingen in de openlucht - staat in schril contrast met de hernieuwde militaire dreiging en het dagelijks leven van de Papoea bevolking. In het krachtenveld van de dekolonisatie en in de opmaat naar de overdracht ontvouwt zich op meerdere fronten een verborgen paradijsvogeldans. Is een 'happy end' nog mogelijk? De geliefden moeten weer vertrekken uit de tropen. In 1962 volgt de laatste grote uittocht van militairen en burgers via de luchtbrug Biak - Amsterdam en zijn de Papoea's overgeleverd aan een nieuwe grootmacht.

biak

Progammering

Indische Salon in Breda in samenwerking met Stichting Arjati
zondag 30 oktober
Meer informatie volgt snel 

Organisatie

Het multimedia project BIAK Stories is een initiatief van Eddy Appels, directeur Stichting Audio Visuele Antropologie Nederland / Cineblend, en beeldend kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx. Bezoek hun website via www.biakstories.nl. Het Indisch Herinneringscentrum is samenwerkingspartner. 

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door bijdragen van: Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBfonds, VriendenLoterij Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds/Pacific Fonds, vfonds, Eye Filmmuseum, Stedelijk Museum Breda, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Indisch Herinneringscentrum, Gallery WM, Herinneringscentrum Kamp Westerbork,Stichting Papua Erfgoed (PACE), Bitman, Nelissen Decorbouw, Beam Systems.