Ontmoetingsprogramma - Huizen van Aankomst

Ontmoetingsprogramma Huizen van Aankomst
Hoe maak je de impact van iets groots als migratie voelbaar hoe geef je de namen, pijlen en jaartallen een gezicht? Aan de huizen, barakken, hotels, pensions en andere plekken waar ruim 350.000 mensen tussen 1945 – 1968 aankwamen, zijn de talloze (oorlogs)verhalen verbonden die de impact van oorlog en migratie invoelbaar maken. Met het ontmoetingsprogramma Huizen van Aankomst brengen we huidige bewoners in contact met de toenmalige bewoners en de geschiedenis verbonden aan de plek.


p

75 Huizen en verhalen open voor publiek
Elke plek vertelt een persoonlijk verhaal, een ander perspectief. Op 15 augustus 2020 laten wij een breed publiek kennismaken met deze diversiteit aan perspectieven en verhalen door 75 plekken door heel Nederland open te stellen voor publiek. Door middel van verschillende programma’s, rondleidingen, lezingen, performances en debatten op diverse locaties willen we de huidige bewoners in contact brengen met de verhalen van mensen verbonden aan de plek. Op deze wijze brengen we WOII geschiedenis in de woonkamers van alle mensen en wordt de impact van kolonialisme, migratie en oorlog invoelbaar.

Een wereldgeschiedenis
Niet allen bleven in Nederland. Velen reisden door en vonden een nieuw thuis in bijvoorbeeld Canada, de VS, Australië, Brazilië, Zuid-Afrika of gingen weer terug naar Indonesië. Een deel van deze verhalen krijgt ook een plek in Huizen van Aankomst. Heb je een bijzonder verhaal van aankomst? Neem dan contact op met ons!
Binnenkort verschijnt deze pagina ook in het Engels.

l


In 2020 is Huizen van Aankomst één van de onderdelen van de herdenking en viering van het officiële einde van WOII op 15 augustus 2020 en staat in verbinding met het lustrumjaar 75 Jaar Vrijheid. Hiervoor werkt het IHC nauw samen met Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 en het Nationaal Comite 4 en 5 mei. 

Huizen van Aankomst is een programma dat in 2018 is ontwikkeld door het IHC. In 2019 wordt Huizen van Aankomst dankzij steun van het vfonds verder uitgewerkt en in 2020 gerealiseerd samen met partner Partizan Publik. Houd de website van het IHC goed in de gaten voor de ontwikkelingen rondom Huizen van Aankomst.

logo

v