Nationale Herdenking 15 augustus

15 augustus 1945 is het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op deze dag herdenken we ieder jaar bij het Indisch Monument in Den Haag álle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan.

In samenwerking met Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 ontwikkelt het IHC de programmering op 15 augustus en de nationale awareness-campagne.

 

recap van het Middagprogramma van de Nationale Herdenking, 15 augustus 2018

fotojoenoeswesleywudstikoomhermanOom Herman Nuis poseert samen met muzikanten Wesley Nuis en Wudstik en theatermaker Joenoes Polnaija na het Middagprogramma 'De Geest Overwint', 2018.

buche

Interview met de heer Dick Büchel van Steenbergen, een van de laatst overlevenden van de atoombom op Nagasaki. Bekijk hier het bijzondere interviewportret van de heer Büchel van Steenbergen samen met zijn kleindochter, Lotte.

Theatermaker Joenoes Polnaija met zijn gezin bij het Indisch Monument in Rotterdam

De heer 'Paatje' Phefferkorn (Bandung, 1922) wordt geinterviewd voor de Indiëherdenking 2017. 

Zangeres Debrah Jade spreekt samen met haar oma Van Gurchom-Matakena over hoe 15 augustus hen verbindt.

De Herdenking wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de donateurs van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 en de aangesloten en sympathiserende organisaties, subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en geldelijke ondersteuning van het Vfonds.

Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Indisch Herinneringscentrum       Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds)