Gearchiveerd

Gepeperd Verleden

Actuele thema’s in een breder perspectief

Ons gedeelde koloniale verleden is de afgelopen jaren op allerlei manieren actueel in de samenleving. Meerstemmige perspectieven vormen wezenlijk onderdeel bij duiding van dit verleden en de betekenis daarvan nu. In 2018 is het Indisch Herinneringscentrum gestart met Gepeperd Verleden: een nieuwe programmareeks rondom vijf thema’s dekolonisatie, verzet, migratie, racisme en slavernij. Actuele thema’s die soms verhitte discussies opleveren, maar van belang zijn om samen met elkaar te voeren.

recap van Gepeperd Verleden 2018


Gepeperd Verleden - seminarsessies 2019

Na de succesvolle reeks in 2018 (zie Gepeperd Verleden 2018), gaat Gepeperd Verleden verder. Momenteel ontwikkelt het Indisch Herinneringscentrum een verdiepende seminarsreeks en een afsluitend publiekssymposium. In het najaar van 2019 wordt deze reeks verder ontwikkeld. Op 1 juni trapten we deze reeks af tijdens de kick-off van Gepeperd Verleden – seminarsessies.

De seminars vinden plaats op plekken die in relatie staan tot de thema's. Tijdens de verdiepende seminarsessies onderzoeken we het spanningsveld tussen soms botsende perspectieven over thema’s als herdenken, representatie van feiten en herinnering in onderzoek, archieven, musea en de publieke ruimte. Met uitwisseling tussen erfgoedprofessionals, makers en onderzoekers uit binnen- en buitenland.

recap van de kick-off in 2018


Reportagereeks Gepeperd Verleden
Één van de vaste onderdelen in Gepeperd Verleden is de reizende reportagereeks waarin historica Lara Nuberg samen met cameraman Armando Ello het land doorkruist op zoek naar verhalen over hoe er door verschillende mensen wordt gedacht over de thematiek. Van mensen op straat, generaties jong en oud tot erfgoedprofessionals werkzaam in de culturele, museale en wetenschappelijke sector. De input uit het land verwerken we in de programma's.

laraello

Lara Nuberg en Armando Ello in actie

rv

Rugiero Vitalis wordt geinterviewd door Lara Nuberg

pwCurator Zuidoost-Azie Pim Westerkamp van het Tropenmuseum over de rol van taal in representatie van het koloniale verleden in musea

 

r

b

Moderator Wim Manuhutu tijdens de kick-off van Gepeperd Verleden

wm
Wayne Modest, Hoofd Research Centre of Material Culture tijdens Gepeperd Verleden #1 in het Museum Volkenkunde, Leiden

fp

Zangeres Francesca Pichel

 

p

Publiek tijdens Gepeperd Verleden #1: Kleur Bekennen, in samenwerking met Museum Volkenkunde

joss

De Indonesische schrijver Joss Wibisono tijdens Gepeperd Verleden #5 Dekolonisatie over de rol van fictie in literatuur als vorm van representatie


Lezing Remco Raben, uitgesproken tijdens Gepeperd Verleden #5 Dekolonisatie: lezing Remco Raben
 

Idee voor samenwerking? Welkom!

Het Indisch Herinneringscentrum staat altijd open voor een gesprek of inhoudelijke brainstorm om mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. Dit kan telefonisch, met een kop koffie bij ons op kantoor of elders in het land. Neem hiervoor contact op met Suzanne Rastovac, inhoudelijk programmamaker bij het Indisch Herinneringscentrum.
Per mail: s.rastovac@indischherinneringscentrum.nl
Telefonisch: +31 (0)70 200 25 00

De titel Gepeperd Verleden is geinspireerd op het boek van Harm Stevens: Gepeperd Verleden: Indonesië en Nederland sinds 1600. Een prachtige uitgave van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum.

Gepeperd Verleden is een programma ontwikkeld door het Indisch Herinneringscentrum en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij

Beeld overzicht: links: Studioportret met doek als achtergrond met opgeschilderde bloemen. Twee vrouwen aan tafel met baby Anne. Fotograaf: Deschaux, Eugene. Anne oud 14 dagen (vermoedelijk 14 maanden), vermoedelijk met moeder en 'baboe', Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.nr. TM-60048879. Rechts: Johan Coenraad Leich 1823 –1890 Portret van Jan Kooij / Jan Kooi 1882 Olieverf op doek, Museum Bronbeek, Arnhem