Ontmoeting - Koloniale Sporen in mijn Buurt

Koloniale Sporen in mijn Buurt  is een onderwijsprogramma dat ouderen, jongeren en de buurt dichter bij elkaar brengt rondom het (door)vertellen van persoonlijke verhalen. In elke buurt woont wel iemand die opgroeide in een van de voormalige Nederlandse koloniën. Wie wonen er in jouw buurt? Ken je iemand uit jouw familie? Wat vind je terug van de vroegere kolonie in taal en denkbeelden? En, welke kleding, voedsel en gebouwen in jouw buurt zouden er niet zijn zonder die koloniën? 

Nederlandse geschiedenis van álle kanten

Tijdens het programma verdiepen de leerlingen zich in koloniale (oorlogs)geschiedenis en erfgoed van Nederland. Nederlands-Indië (nu Indonesië), Suriname en de Antillen staan hierbij centraal. Leerlingen trainen onderzoeks-, interview- en presentatievaardigheden en de geschiedenis vanuit verschillende kanten te bekijken. Ze krijgen daarbij les van o.a.(stads)historicus, journalist en speech-coach. Ze gaan op zoek naar koloniale sporen in hun eigen buurt en interviewen oudere buurtgenoten uit de voormalige koloniën. Tijdens de eindontmoeting vertellen de leerlingen het gehoorde verhaal terug aan de ouderen. 

"Alles haakt in elkaar tijdens dit project. De leerlingen interviewden niet alleen, ze ontdekten koloniale sporen uit andere landen in hun eigen stad. Ze waren onder de indruk van de verhalen die ze hoorden. Ook mijn blik op dit stukje geschiedenis is erdoor veranderd."  - Docent Montessori Lyceum Amsterdam 

Samenwerkingspartners

Koloniale sporen in mijn buurt is een samenwerking tussen Stichting In mijn Buurt, Indisch Herinneringscentrum en Educatie Studio. Het programma bouwt voort op de door St. In mijn Buurt ontwikkelde onderwijs-ontmoetingsmethode. 

Ook in jouw buurt?

Koloniale Sporen In Mijn Buurt wil aansluiten bij de leefomgeving van de leerlingen. In iedere buurt is er wel een spoor te vinden van bijvoorbeeld de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Indonesië. Dit programma komt daarom naar jou toe! Koloniale Sporen In Mijn Buurt vindt inmiddels plaats op verschillende scholen in Amsterdam, Den Haag en Zaandam.  

Mvr. ter Kulve en Nadia en Chaima

Mvr. Joty ter Kulve, Nadia en Chaima.

 

Mvr. Wertheim en leerlingen

Leerlingen op bezoek bij mvr. Anne-Ruth Wertheim

Lara Nuberg

Schrijver, blogger, onderzoeker Lara Nuberg verzorgt de masterclass Het Tegenverhaal vanuit de Indische kant. Tijdens de masterclass Het Tegenverhaal staan verschillende kanten van de geschiedenis centraal staat.

Tine van ommen

Mvr. Tine van Ommen vertelt haar verhaal.

yoti ter kulve en mildred dankoor

Mevr. Joty ter Kulve en Mvr. Mildred Dankoor worden bedankt voor hun gastles.

 

Banner: Dhr. Jerry von Putt wenst zijn leerlingen succes.