Documentaire - Thuis is ver weg

Hoe verliep de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië? Hoe ervaarde je als kind de oorlog? En, welke verhalen worden doorgegeven aan volgende generaties? Het zijn vragen die centraal staan in Thuis is ver weg. In dit lesmateriaal gaan leerlingen aan de slag met de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en hun eigen familiegeschiedenis.

De documentaire als bron

Het lesmateriaal bestaat uit clips (fragmenten) van de NOS-documentaire De oorlog van acteur Eric Schneider, aanvullende filmbronnen en opdrachten. De leerlingen verdiepen zich in de geschiedenis aan de hand van het familieverhaal van acteur Eric Schneider. Eric werd tijdens de Japanse bezetting als 8-jarige jongen in een kamp geïnterneerd. Zeventig jaar later bezoeken zijn zoons Olivier en Beau (ook acteur en bekend van Goede Tijden Slechte Tijden) in Indonesië plekken uit hun vaders jeugd. Ook gaan de leerlingen bij zichzelf na welke rol familieverhalen spelen in hun eigen gezin.

Lesmateriaal

Bij Thuis is ver weg hebben we zowel digitale werkbladen, als werkbladen die je kunt printen, ontwikkeld. In de docentenhandleiding vind je lestips.

  • Digitale werkbladen (Gebruik Safari of Chrome als browser) ​
  • Docentenhandleiding met kijkwijzer
  • Werkbladen  (zwart-wit om te printen)
    Iedere documentaire-clip heeft een eigen werkblad met opdrachten. Kies zelf welke clips je wilt behandelen. Wil je de leerlingen laten oefenen met het aandachtig bestuderen van de documentaire clips kun je ook alleen gebruik maken van de kijkwijzer (achterin docentenhandleiding).
  • Documentaire-clips

De documentaire en het lesmateriaal is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen de NOS en het Indisch Herinneringscentrum.

NOS