PROGRAMMA I Indische Salon voor de Vrijheid

5 mei 2016

PROGRAMMA I Indische Salon voor de Vrijheid

Op donderdag 5 mei organiseren het Indisch Herinneringscentrum en Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 i.s.m. het Amsterdams 4 en 5 mei comité een bijzondere Indische Salon voor de Vrijheid met als thema: Opstand in het Koninkrijk: het andere verzet. Met onder meer een Indische Rondvaart, een Vrijheidsmaaltijd, Sandra Reemer, Herman Keppy, Frans Leidelmeijer en Peter Bouman!
 

update 23 mei 2016: bekijk hier de recap van de bijzondere Vrijheidsmaaltijd!


Opstand in het Koninkrijk: het andere verzet

“Vooral in het duister leek deze vermomming zó echt, dat het verschillende malen gebeurde dat Japanse wachtposten voor hem salueerden.” uit: Verzet in Nederlands-Indië tegen de Japanse bezetting 1942 – 1945

Onbuigzaam en veerkrachtig. Soms klein in daden, altijd groot in moed. Het Indisch verzet van Amsterdam tot Batavia.  

Indische Rondvaart
Vaar 5 mei met ons mee op een tocht door Nederlands-Indische geschiedenis, verzet en oorlog. Kenners Frans Leidelmeijer, Peter Bouman en Herman Keppy gidsen je langs bijzondere, historische plekken. Uiteraard ontbreekt een Indische vrijheidsmaaltijd niet!

Indische Salon voor de Vrijheid
De boot meert aan nabij het Lloyd Hotel waar Herman Keppy in het KHL-Koffiehuis vertelt over daden van verzet in Indië. Verder: speciale gasten en muzikale intermezzo's onder het genot van een Indisch hapje!

Sandra Reemer sluit af met een persoonlijk verhaal over verzet. Zij lanceert op bijzondere wijze de #ikherdenk-campagne waarmee we aandacht vragen voor de Indiëherdenking op 15 augustus.

NB. Tijdens het middagprogramma krijgt u bij aanvang een drankje en/of koffie en thee. Na afloop krijgt u tevens Indische snacks, echter zijn de drankjes van de bar op eigen rekening.
 

Datum: 5 mei 2016

Tijd: 13:00 - 17:00 (13:00 - 15:00 boottocht, uiterlijk 12:30 verzamelen) 15:00 - 17:00 Indische Salon)

Locatie: opstappen bij aanlegsteiger Stopera, (Amsterdam) NB: de boot blijft niet wachten maar vaart na het afzetten terug. Vanaf KHL dus op eigen gelegenheid weer naar plaats van bestemming.

Kosten: € 25 euro p.p. voor boottocht, vrijheidsmaaltijd en Indische Salon in het KHL. (graag voorafgaand overmaken aan NL56 INGB 0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Arnhem o.v.v. Indische Salon voor de Vrijheid). NB: mocht de boot vol zijn, kun je alnsog de Indische Salon voor de Vrijheid bijwonen in het KHL-Koffiehuis. Kosten zijn dan: € 5 (incl. welkomstdrankje en Indische snacks).
NB.: wij sturen geen bevestiging van de betaling, dus mocht u hebben betaald, kunt u er vanuit gaan dat het in orde is.

Aanmelden: Helaas is het hele programma nu vol. Aanmelden is niet meer mogelijk.


Achtergrondinfo over de foto (kopbeeld) v.l.n.r.: Vanuit de Amsterdamse Jordaan geeft Raden Mas Setiadjit Soegondo (Dengon, 1907) vijf jaar lang leiding aan het verzet van Indonesiërs tegen de Duitse bezetter. Zij zijn onder meer betrokken bij het laten onderduiken van Joden en bij het maken en verspreiden van illegale bladen. Jacoba van Tongeren (Tjimahi, 1903) staat aan het hoofd van verzetsbeweging Groep 2000 in Amsterdam die onderduikers helpt, en aan de wieg staat van Vrij Nederland. Als commandant van slechts veertig slecht bewapende mannen weet Julius Tahija (Surabaya, 1916) tot twee keer toe de Japanse invasie op Saumlaki af te slaan. Voor die daad wordt hij in 1942 benoemd tot Ridder 4e klasse MWO. (foto en info: Herman Keppy)

Het Indisch Herinneringscentrum en Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseren deze speciale Vrijheidsmaaltijd in samenwerking met het Amsterdams 4 en 5 mei comité
 

De Vrijheidsmaaltijd valt onder Indische Salons. De Indische Salon is onderdeel van een gezamenlijk programma van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

 

 

 

 

 


Herman Keppy

 

Frans Leidelmeijer

Peter Bouman

 

Sandra Reemer