Webmagazine - Code-R

Webmagazine - Code-R

Code-R

Bovenbouw vmbo, havo, vwo

In het online magazine Code-R vertellen vijf jongeren over hun relatie met de Tweede Wereldoorlog. Hoe denken zij over de oorlog, mensenrechten en herdenken. Via persoonlijke oorlogsverhalen verdiepen leerlingen zich in de keuzes en dilemma's waar de hoofdpersonen van deze verhalen mee geconfronteerd werden.

Herdenken & digital storytelling

De Duitsers gaven zich in mei 1945 over en de Japanners in augustus 1945. Elk jaar op 4 mei is er de Nationale Dodenherdenking met de bekende 2 minuten stilteOp 15 augustus worden specifiek de slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië herdacht. Houd jij je bezig met herdenken en zo ja hoe? In Code-R Magazine vertellen vijf jongeren bijzondere oorlogsverhalen die dicht bij ze staan en wat zij doen op 4 mei en op andere dagen in het jaar. Beeld, film en uitspraken prikkelen leerlingen het verhaal op zichzelf te betrekken: wat vind ik, wat zou ik doen? Naast gebeurtenissen uit de oorlog komt ook het thema herdenken aan bod.

Code-R staat voor:

- Remember: Wat is er gebeurd? Met wie? Wanneer? En waar?
- Reflect: Wat zie jij nu om je heen dat je aan aan die periode doet denken? Uitsluiting, vervolging, discriminatie?
- Respond: Wat heb jij van de geschiedenis geleerd en doe je daar wat mee?

Lesmateriaal: webmagazine Code-R en lesbrieven

Bij Code-R is er een webmagazine en twee lesbrieven ontwikkeld. In de basisversie van de lesbrief vind je een kant-en-klare les, in de uitgebreide versie staan thema- en werkvormsuggestie voor lessen volgens het principe van 'flipping the classroom'. Download hier:

Webmagazine Code-R
Basislesbrief
Uitgebreide lesbrie

Zet Code-R direct in de klas in of geef je les naar eigen inzicht vorm!

De Anne Frank Stichting heeft Code-R ontwikkeld. De katern over Nederlands-Indië is door het Indisch Herinneringscentrum verzorgd. 

 

 

Praktische informatie
 

Voor wie: bovenbouw vmbo, havo, vwo
Materiaal: webmagazine, lesbrief
Duur: ca. 1 uur
Kosten: gratis
Meer informatie? Bel 070 200 25 00 of e-mail

Maak kennis met Esmée van Code-REsmée van Code-R vertelt over haar grootouders tijdens de oorlog in Nederlands-Indië. "Ik vind het belangrijk dat we ook over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië weten. Het was onderdeel van Nederland en veel Nederlanders hebben er jarenlang gewoond."