Documentaire - Thuis is ver weg

Documentaire - Thuis is ver weg

Thuis is ver weg. 

Hoe Nederlands-Indië dichtbij komt.

Het oorlogsverhaal van een vader

Hoe verliep de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië? Hoe ervaarde je als kind de oorlog? En, welke verhalen worden doorgegeven aan volgende generaties? Het zijn vragen die centraal staan in Thuis is ver weg. In dit lesmateriaal gaan leerlingen aan de slag met de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en hun eigen familiegeschiedenis.

De documentaire als bron

Het lesmateriaal bestaat uit clips (fragmenten) van de NOS-documentaire De oorlog van acteur Eric Schneider, aanvullende filmbronnen en opdrachten. De leerlingen verdiepen zich in de geschiedenis aan de hand van het familieverhaal van acteur Eric Schneider. Eric werd tijdens de Japanse bezetting als 8-jarige jongen in een kamp geïnterneerd. Zeventig jaar later bezoeken zijn zoons Olivier en Beau (ook acteur en bekend van Goede Tijden Slechte Tijden) in Indonesië plekken uit hun vaders jeugd. Ook gaan de leerlingen bij zichzelf na welke rol familieverhalen spelen in hun eigen gezin.

Lesmateriaal

Bij Thuis is ver weg hebben we zowel digitale werkbladen, als werkbladen die je kunt printen, ontwikkeld. In de docentenhandleiding vind je lestips.

  • Digitale werkbladen (Gebruik Safari of Chrome als browser)
  • Docentenhandleiding
  • Werkbladen en kijkwijzer
    Iedere documentaire-clip heeft een eigen werkblad met opdrachten. Kies zelf welke clips je wilt behandelen. Wil je de leerlingen laten oefenen met het aandachtig bestuderen van de documentaire clips kun je ook alleen gebruik maken van de kijkwijzer.
    Open hier om te printen:
  • Documentaire-clips


De documentaire en het lesmateriaal is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen de NOS en het Indisch Herinneringscentrum.

         

 

 

Praktische informatie


Voor wie: 3/4 vmbo, ook geschikt voor andere niveaus en leerjaren. 
Materiaal:
- (Digitale) werkbladen
- Docentenhandleiding en kijkwijzer
- Documentaire-clips 

Kosten: gratis. 
Duur: Programma ca. 1-2 uur 
Vak: geschiedenis
Meer informatie? Bel 070 200 25 00 of 
e-mail

Bekijk hier een fragment:


Geschiedenisdocent Timo Eversen over het lesmateriaal Thuis is ver weg.