Verhalen Over Leven

Verhalen Over Leven

Beeldportretten Verhalen Over Leven

In het kader van de Nationale Indiëherdenking 2017 produceerde het Indisch Herinneringscentrum de beeldportretten Verhalen Over Leven. Het zijn portretten van onbegrensde kracht, over de mens achter de geschiedenis. Verhalen Over Leven belicht het onsterfelijke karakter van verhalen. Het laat zien dat, ondanks de verwoestende impact van oorlog, de verhalen van mensen overleven.


Verhalen Over Leven - Verdi 'Paatje' Phefferkorn en Robin Block


Verhalen Over Leven - Debrah Jade met Oma Van Gurchom-Matakena


Verhalen Over Leven - Dick Büchel van Steenbergen en kleindochter Lotte


Verhalen Over Leven - Astrid en Anne Seriese


Verhalen Over Leven - Jerney Zwart en Oma Sylvia Simon-Vasseur


Verhalen Over Leven - Wouter Hamel bij het Indisch Monument


Thema Indiëherdenking - Verhalen Over Leven
Het thema van de Nationale Indië Herdenking 2017 is Verhalen Over Leven en gaat over de onbegrensde kracht van verhalen, over de mens achter de geschiedenis. Over hoe persoonlijke verhalen van zowel overlevenden als zij die tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië het leven lieten, doorleven in de huidige en komende generaties. Verhalen van toen zijn ook nu van onschatbare waarde, ze ontroeren, bewegen, verbinden, inspireren en maken onze gedeelde geschiedenis persoonlijk en invoelbaar.

In 2017 is het 75 jaar geleden dat Japan Nederlands-Indië binnenviel. Het begin van een tijd vol angst, dreiging en onzekerheid. De Japanse bezetting betekende een keerpunt in de geschiedenis en het leven van vele mensen. Verhalen Over Leven zoomt in op de persoon achter de historische gebeurtenissen en geeft de geschiedenis een gezicht. Wie zijn deze mensen? Waar droomden zij van? Wat gaf hen kracht en moed? Hoe wisten zij onder de meest erbarmelijke omstandigheden - zowel binnen als buiten het kamp - te overleven? En, op welke manier haalt de jongere generatie inspiratie uit deze verhalen?

Het thema Verhalen Over Leven liep als een rode draad door de programmering op 15 augustus en omvatte o.a. een pop-up expositie en portrettenreeks.


Paatje Phefferkorn kijkt bij de expositie op 15 augustus 2017 naar zijn portret gemaakt door fotograaf Armando Ello


Wouter Hamel die tijdens het Middagprogramma van de Indiëherdenking een lied zingt, opgedragen aan zijn oma