Podcast 'Mijn Oma de Soldaat'

Deze vijfdelige podcastserie van Jorien Wallast vertelt het verhaal over haar oma Mies van Bekkum. "Oma Mies" ging als een van de eerste vrouwelijke militairen naar voormalig Nederlands-Indië . Zij was onderdeel van het Vrouwenkorps van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), een korps waar nauwelijks iets over bekend is. Oma Mies heeft 70 jaar gezwegen over haar soldatenbestaan, maar nu vertelt ze alsnog haar verhaal. Met elk stukje informatie dat Jorien boven tafel krijgt, komen de vrouwen van het KNIL verder tot leven.

mods

Het is 1948 als de jonge Mies van Bekkum zich in een opwelling aansluit bij het vrouwenkorps van het KNIL. Ze vertrekt naar de oorlog in voormalig Nederlands-Indië en wordt secretaresse van de commandant van het Basiscommando Batavia. Nederland verliest, het KNIL wordt opgeheven en het vrouwenkorps raakt in de vergetelheid.

Tot nu, nu Mies achter in de negentig is. Ze vertelt beeldend over haar belevenissen bij het Korps, over hoe er destijds naar de koloniën gekeken werd en hoe werd gereageerd op vrouwen in wapenrok.

Er blijkt bijna niets gedocumenteerd van de 1000 vrouwen die in het korps dienden. Een zoektocht door archieven, getuigenissen en depots begint, met een aantal bijzondere ontmoetingen tot gevolg. Wat dreef vrouwen zoals oma Mies? En maakt haar deelname aan het KNIL haar medeplichtig aan een bedenkelijke bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis? Dat komt u te weten in de vijfdelige podcast serie “Mijn Oma de Soldaat”

Beluister de trailer van deze podcast.

Aflevering 1 Pilot: De Freule monstert aan.

Maak kennis met Oma Mies en haar kleindochter Jorien. Jorien gaat op zoek naar meer informatie over het Vrouwenkorps KNIL en ontdekt dat er maar heel weinig bekend is over dit vrouwenkorps. Waarom is dat? En waarom besloot oma Mies zo plotseling naar Indië te vertrekken?

Beluister deze aflevering hier op het podcastplatform van NPO Radio 1, of ga naar "Mijn oma de soldaat" in je favoriete podcastapp.

Partners

'Mijn Oma de Soldaat' is een podcast van KRO/NCRV en NPO Radio 1, in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum.

Dit project is mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van het vfonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting

vfondsfbjpbylandt