Indië in oorlog

Logo Indië in Oorlog           Logo Oorlogsbronnen

Indië in Oorlog. Toegang tot het Indisch Erfgoed van WOII

Het webportaal ‘Indië in oorlog’ geeft toegang tot een groot aantal bronnen over Nederlands-Indië en Indonesië. De bronnen zijn in de tijd afgebakend tot de periode van ongeveer 1930 tot en met 1950 en hebben betrekking op de vooroorlogse periode, de aanloop tot de Japanse bezetting, de Japanse bezetting, de Bersiap-periode en de koloniale oorlog. Er zijn verschillende soorten materiaal te vinden via het webportaal zoals documenten, foto’s, video’s, krantenartikelen en kaartmateriaal.

Samenwerking met Netwerk Oorlogsbronnen

In 2018 is het Indisch Herinneringscentrum gaan samenwerken met Netwerk Oorlogsbronnen voor de aansluiting, ontsluiting en beheer van de Indische collecties en in de begeleiding bij de bouw van deze nieuwe website. Binnen Netwerk Oorlogsbronnen is er een speciale collectie gemaakt: ‘Indië in Netwerk Oorlogsbronnen’ (+/- 1930 – 1950) waarin via het webportaal Indië in Oorlog naar informatie gezocht kan worden. Bijna alle partners van Indië in Oorlog zijn aangesloten bij Netwerk Oorlogsbronnen of worden nog aangesloten. Daarnaast worden er ook nog nieuwe Indische bronnen over deze periode ontsloten.

Deze vernieuwde webportaal is nu online, waarbij in de Indische bronnen gezocht kan worden via een zoekmachine, een tijdlijn of de kaart. Het historische verhaal is te lezen op deze website.

Online tentoonstellingen

Bekijk de webexpositie Heritage in transition, een fotografieproject door Isabelle Boon. Hierin is de herbestemming van koloniaal erfgoed in Jakarta en Semarang te zien: huidige bewoners en de nieuwe gebruikers.

Ook kunt u de tentoonstelling Vechten voor vrijheid, de vele gezichten van verzet bekijken. Deze tentoonstelling gaat over mensen die verzet plegen tijdens de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië en van mensen afkomstig uit Nederlands-Indië die verzet plegen in Nederland tegen Nazi-Duitsland.