PROGRAMMERING

PROGRAMMERING

Het Indisch Herinneringscentrum heeft een cross-disciplinair aanbod aan publieksprogramma's. Zo ontwikkelt het IHC eigen programma's als Gepeperd Verleden en Indische Salons en co-producties i.s.m. musea zoals het Museum Volkenkunde, het Haags Historisch Museum en het Scheepvaartmuseum. We sluiten aan bij landelijke initiatieven zoals de Vrijheidsmaaltijden op 5 mei. Voor de Nationale Indiëherdenking ontwikkelt het IHC de programmering en mediacampagnes in nauwe samenwerking met Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. We maken cross-overs met andere disciplines zoals kunst, wetenschap, literatuur, spoken word, theater en film. Met partners als Het Tropenmuseum, Tong Tong Fair, Riboet Verhalenkunst, Humanity House en het Scheepvaartmuseum en vele anderen partners uit de culturele en wetenschappelijke sector, maken we eigentijdse programma's over de impact van oorlog, kolonialisme en migratie. Toen én nu. Zo geven we vanuit de actualiteit samen met publiek betekenis aan de gedeelde geschiedenis.


Het vfonds ondersteunt de programmering van het Indisch Herinnneringscentrum


Met ons verdiepende programma Gepeperd Verleden reflecteren we kritisch op het koloniale verleden en de betekenis daarvan nu in onze huidige maatschappij.


Kick-off Gepeperd Verleden


Reportagereeks voor Gepeperd Verleden met historica Lara Nuberg en filmmaker Armando Ello


"Deze wereldgeschiedenis leeft door in verschillende generaties. Hoe kan ik door naar mijn eigen geschiedenis te kijken iets leren over de wereld en andersom?’- Theatermaker Bo Tarenskeen (35), tijdens de Nationale Indiëherdenking

Ook slaan we in onze programmering een brug tussen historische gebeurtenissen en persoonlijke verhalen van de mensen die onlosmakelijk met deze geschiedenis verbonden zijn. We sluiten aan bij organisaties en initiatieven waarmee het Indisch Herinneringscentrum raakvlakken deelt met als doel elkaar te versterken, zoals de Vrijheidsmaaltijden op 5 mei samen met het 4 en 5 mei comité Amsterdam. Zo brengen we de onderbelichte geschiedenis onder de aandacht door het te verbinden aan de meer bekende geschiedenis.

Dit met als doel onze gedeelde geschiedenis voor een breed en divers publiek onder de aandacht te brengen, betekenis te geven en te verbinden aan de actualiteit. Met onze programmering dragen we bij aan het waarborgen van het IHC voor nu én de toekomst.


Jongere generatie aan het Vrijheidsdiner, tijdens de Indische Vrijheidsmaaltijd - 5 mei 2018


"Vrijheid is niet vanzelfsprekend, je moet er altijd voor blijven vechten” – Joty ter Kulve (91) tijdens de Indische Salon voor de Vrijheid, 5 mei 2017

We verzamelen o.a. met de Indische Salons en interviewportretten onderbelichte verhalen. Verhalen van toen, die ook nu van onschatbare waarde zijn, die inspireren, je raken en bewegen.


Indische Salon voor de Vrijheid - 5 mei


Verhalen Over Leven - Paatje Phefferkorn, onderdeel van de portettenserie i.h.k.v. de Indiëherdenking


INDOroutes voor jongeren op zoek naar hun roots


Yopi Abraham over wat 'thuis'voor hem betekent i.h.k.v. 'Thuis in Beeld'

 

Idee voor samenwerking? Welkom!
Het Indisch Herinneringscentrum staat altijd open voor een gesprek of creatieve brainstorm om mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. Dit kan telefonisch, met een kop koffie bij ons op kantoor of elders in het land. Neem hiervoor contact op met Suzanne Rastovac, programmamaker bij het Indisch Herinneringscentrum.
Per mail: s.rastovac@indischherinneringscentrum.nl
Telefonisch: +31 (0)70 200 25 00

 Het vfonds is samenwerkingspartner in de programmering van het Indisch Herinnneringscentrum
De projecten worden ondersteund door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Nederlandse Loterij