PROGRAMMA I Gedeeld Verleden: de Slag in de Javazee

18 mrt 2017

PROGRAMMA I Gedeeld Verleden: de Slag in de Javazee


GEDEELD VERLEDEN IS VOLGEBOEKT. AANMELDEN IS HELAAS NIET MEER MOGELIJK.
U kunt zich aanmelden voor de wachtlijst via: info@indischherinneringscentrum.nl

 

Gedeeld Verleden: het andere verhaal

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Japan Nederlands-Indië binnenviel. Deze en talloze andere gebeurtenissen vormden een keerpunt in de geschiedenis en het leven van vele mensen. Het Indisch Herinneringscentrum organiseert in het kader van dit bijzondere herdenkingsjaar Gedeeld Verleden: bijeenkomsten waarin de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië, de verhalen van toen en nu, centraal staan. We belichten de onvertelde geschiedenissen en verborgen verhalen die onlosmakelijk verbonden zijn aan ons gedeelde verleden.


De Slag in de Javazee - een historisch beeld
De Slag in de Javazee op 27 februari 1942 was een ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Nederlands-Indië. Ongeveer 2300 geallieerde marinemannen sneuvelden in de Javazee, waaronder 915 (Indische) Nederlanders. Universitair hoofddocent maritieme geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, Dr. Anita M.C. van Dissel, leidt de middag in en schetst een historische context. Zij publiceerde onder andere over de Slag in de Javazee in Wim van den Doel ed., Plaatsen van herinnering. Nederland in de twintigste eeuw (Amsterdam 2005).

Kleinzoon en -dochter aan het woord
Jan Maarten Doorman
, deelt enkele foto's uit zijn persoonlijke familiearchief over zijn grootvader, schout-bij-nacht Karel Doorman. Charlene Vodegel leest een rede voor, opgedragen aan haar Indische opa die de Slag in de Javazee ook niet overleefde. In 2006 was Charlene aanwezig bij een plechtigheid omtrent de uitbreiding van het Karel Doormanmonument op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya. Haar opa's naam staat op één van de bronzen platen van het monument. Welke rol speelt het oorlogsverleden van hun grootvaders in hun leven?

Beta Berlayar Jauh
Een minder bekend gegeven, is dat bij de Slag in de Javazee ook zo'n 200 'inlandse' schepelingen omkwamen. Over deze vergeten geschiedenis vertelt journalist Herman Keppy in zijn lezing getiteld Beta Berlayar Jauh (letterlijk: ik vaar ver weg, is een bekend Moluks lied en erg geliefd bij (Molukse) marinemannen). “Wie waren deze bruine bemanningsleden, en wat was het lot van andere Indische, Molukse, Javaanse en Menadonese marinemannen tijdens de Tweede Wereldoorlog?", aldus Keppy. Hij vertelt de persoonlijke verhalen die hem door de marinemannen zelf zijn toevertrouwd aan de hand van persoonlijk en uniek beeldmateriaal. Ook gaat hij in gesprek met enkele van de nabestaanden.


Herman Keppy

De Slag in de Javazee - Indonesië 
Naast het verleden, kijken we ook naar het heden. We besteden aandacht aan de recente ontwikkelingen omtrent de verdwijning van de drie marineschepen in de Javazee. Daarnaast ook de tentoonstelling Battle of the Java Sea in het Maritiem Museum (Museum Bahari) te Jakarta. De tentoonstelling kwam tot stand door een samenwerking tussen de Amerikaanse, Australische, Amerikaanse en Nederlandse ambassade in Jakarta. Op 27 februari vindt de opening plaats. 
 


Maria Lekransy

Zangeres Maria Lekransy, dochter van wijlen bootsman Frans Thoranus Lekransy, zal op akoestische wijze mooie liederen ten gehore brengen die herinneren aan deze periode en vertelt over haar persoonijke binding met deze vergeten geschiedenis. Haar liederen lopen als een rode draad door de bijeenkomst. Woordenkunstenaar Robin Block geeft tot slot aan de hand van alle verhalen een poëtische reflectie in de vorm van een gedicht. 


Robin Block

De middag wordt geleid door moderator Wim Manuhutu.

 


Genève Zaal. Humanity House, Den Haag

Foto bovenaan van links naar rechts: wervingsposter Koninklijke Marine, tekening van de Slag in de Javazee, stoker Tjak Latupeirissa en onder stoker Abraham Hakkenberg. Collectie Herman Keppy.


Datum: Zaterdag 18 maart 2017
Locatie: Genève Zaal, Humanity House, Prinsengracht 8, Den Haag
Tijd: 13:30 inloop, 14:00 - 17:00 programma, na afloop is er tussen 17:00 - 18:00 een optionele borrel in de foyer (drankjes kunnen ALLEEN contant worden afgerekend).
Kosten: € 7,50,  het bedrag graag voorafgaand overmaken aan NL56 INGB 0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Arnhem o.v.v. Gedeeld Verleden - De slag in de Javazee.
Aanmelden via: aanmelden is helaas niet meer mogelijk omdat we vol zitten. U kunt zich wel op de wachtlijst plaatsen door een mail te sturen naar: info@indischherinneringscentrum.nl


Gedeeld Verleden
Gedeeld Verleden is een programma van het Indisch Herinneringscentrum. Doel is het verzamelen van onderbelichte verhalen die een wezenlijk onderdeel vormen van onze gedeelde geschiedenis. Verhalen van toen, die ook nu van onschatbare waarde zijn. Het zijn persoonlijke vertellingen die inspireren, je raken en bewegen. Door te ontmoeten en samen verhalen te delen, ontstaan er ook nieuwe herinneringen en vormen we zo het Indisch geheugen voor de toekomst.