PROGRAMMA I Indische Salon - De Stille Kracht

12 nov 2016

PROGRAMMA I Indische Salon - De Stille Kracht

Het Indisch Herinneringscentrum organiseert i.s.m. Stichting Arjati de Indische Salon - De Stille Kracht met o.a. historicus Hans Goedkoop! Deze Salon vindt plaats op zaterdag 12 november in Podium BLOOS, Breda. U bent er toch ook bij?

De Stille Kracht

Met deze titel schreef Louis Couperus in 1900 zijn welbekende roman. De betekenis van de Stille Kracht, aldus Couperus, "geeft vooral weer de geheimzinnige vijandschap van Javaanschen grond en sfeer en ziel, tegen den Nederlandschen veroveraar." Het boek is tientallen keren herdrukt; is onderwerp van veel studies en is inmiddels als toneelstuk, televisieserie en film onder de aandacht van het grote publiek gebracht. Sinds de publicatie van de indrukwekkende roman, is ‘stille kracht’ een veelgebruikte term geworden die vele ladingen dekt en uiteenlopende associaties oproept. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als overkoepelende term voor traditioneel geloof en de daarbij horende gebruiken of onverklaarbare verschijnselen. Volgens sommigen is het weer een persoonlijkheidskenmerk van Indische mensen, met zowel gunstige alsook ongunstige effecten in het dagelijks leven.

De Stille Kracht is een intrigerend begrip. Voor Stichting Arjati een reden om het te kiezen als thema voor de Indische Salon. Drie gasten zijn uitgenodigd om hierover te spreken. Maar niet alleen zij spreken er over: in een paneldiscussie worden alle aanwezigen uitgenodigd om mee te denken en mee te praten over de definitie 'Sille Kracht'!

Sprekers:

Hans Goedkoop, historicus, literatuurcriticus en presentator van het t.v.-programma Andere Tijden schreef onder andere De laatste man, over zijn grootvader die majoor was in het KNIL tot aan de onafhankelijkheid van Indonesië.
Thema van zijn lezing: "Een andere stille kracht, ook uit Den Haag. Een voorbeeld van de geheimzinnige vijandschap van de Nederlandse politiek tegen eigen onderdanen in de dekolonisatiestrijd van Indonesië."

Marlene de Vries, voorheen senior onderzoeker bij het Instituut voor Migratie en Etnische Studies, auteur van Indisch is een gevoel, een onderzoek naar hun beleving van de Indische achtergrond bij de tweede en derde generatie.
Thema van haar lezing: “Van stille kracht naar openlijke assertiviteit? De Indische  erfenis en de tweede en derde generatie.”

Wim van Prehn, pencak silat meester, auteur van Pencak silat pukulan. “Mustika kwitang”
Thema van zijn lezing: “De stille kracht volgens mijn visie.”
 

Panelleiding: Liesje de Leeuw, auteur van Gedragen doeken. Verhalen in batik.


Het programma wordt omlijst met muziek van de Yellows House Band, bestaand uit Nederlandse, Molukse en Indische muzikanten.

Datrum: zaterdag 12 november 2016

Tijd: programma 15.00 tot 18.00 uur, zaal open: 14.30.

Locatie: Podium BLOOS, Speelhuislaan153 4815CD Breda. Parkeren kan aan de rechterzijde van de Speelhuislaan en (gratis)  bij Speelhuislaan 173. Ook bij de vlakbij gelegen watertoren is volop parkeergelegenheid. Loopafstand vanaf Station Breda, Belcrumzijde.

Entree: € 5,- het bedrag graag voorafgaand overmaken aan NL56 INGB 0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Arnhem o.v.v. Indische Salon -De Stille Kracht.

ACTIE: Entree inclusief maaltijd: € 10,-. Catering wordt verzorgd door Klein Java. Mocht u vegetarisch zijn, kunt u dit aangeven.

Aanmelden: via dit formulier.

 

De Indische Salon is onderdeel van een gezamenlijk programma van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.


 

 

 

 

 

 

 

 


Wim van Prehn, pencak silat meester, auteur van Pencak silat pukulan. “Mustika kwitang”

 


Marlene de Vries, auteur van Indisch is een gevoel, een onderzoek naar hun beleving van de Indische achtergrond bij de tweede en derde generatie.