PROGRAMMA I Indische Salon Over Zee i.s.m. Moluks Historisch Museum

1 okt 2016

PROGRAMMA I Indische Salon Over Zee i.s.m. Moluks Historisch Museum

De Indische Salon is inmiddels vol, aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Wel kunnen we u op de wachtlijst plaatsen. Stuur dan een mailtje naar: info@indischherinneringscentrum.nl 

 

Indische Salon Over Zee
Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema is dit jaar Grenzen. Speciaal voor deze gelegenheid en in het kader van de expositie Over Zee en 65 jaar Molukkers in Nederland organiseert het Indisch Herinneringscentrum in samenwerking met het Moluks Historisch Museum een Indische Salon in de haven van Rotterdam.
 

"Vlak voor de vertrekdatum nam hij me mee naar Pasar Baru en we kochten daar een bruine leren koffer waar ik als kleine achtjarige met opgetrokken knieën net in paste. Pas thuis hoorde ik het hoe en waarom." - Ernst Kraft van Ermel

Het leven aan boord
In de periode 1945-1967 hebben velen de reis over zee gemaakt vanuit Indonesië naar Nederland. De zogeheten ‘repatriëring’ betekende niet voor iedereen een terugkeer naar het vaderland, maar vormde een reis naar een onbekend, nog te creëren ‘thuis’. Hoe was het om de lange tocht over zee te maken? Op welke manier vulden de mensen hun dagen? Hoe vermaakten de kinderen zich? Kortom: hoe was het leven aan boord?

Indische Salon
Aan het woord komen verschillende personen die de reis ieder op een eigen manier hebben meegemaakt. Zo vertelt onder meer Ernst Kraft van Ermel over zijn leven aan boord als verstekeling en deelt de heer Felix Bourret, geportretteerd voor de tentoonstelling Over Zee, zijn bijzondere verhaal. Ook te zien in Over Zee, is de vader van Djannah Ollong, hadji Sufyan Ollong. Hij kwam als jongeman van 19 jaar met de tweede ‘Molukse’ reis van het schip Kota Inten aan in de haven van Rotterdam in 1951. Zij vertelt het verhaal van de overtocht van haar vader en de eerste jaren van Sufyan Ollong in Nederland. Daarnaast spreekt Rocky ook met Tante Dien Thenu-Tamaela en Oom Ulis Huliselan over hun herinneringen aan de reis.Historica Margaret Leidelmeijer schetst de historische context waarbinnen deze bootreizen plaatsvonden en Nanneke Wigard (Moluks Historisch Museum) vertelt aan de hand van collectievoorwerpen over het leven op de schepen.

Via een live Skype-verbinding geven we het woord aan de nieuwe generatie en gaan we in gesprek met de gebroeders Timisela. Op 1 oktober is de premiere van hun nieuwe theatervoorstelling Enkeltje Toekomst. Jonge documentairemakers Tenny Tenzer en Maria Lamslag vertellen over roots als inspiratiebron. Muzikaal topduo Debrah Jade en Memru Renjaan spelen liederen die herinneren aan de bootreis. Presentatie is in handen van Rocky Tuhuteru.

De Indische Salon vindt plaats in De Vertrekhal, in de haven van Rotterdam.

 


zangeres Debrah Jade en gitarist Memru Renjaan
 

Datum: zaterdag 1 oktober 2016
Locatie: De Vertrekhal, Benjamin Franklinstraat 507, Rotterdam
Tijd: 13:30uur (inloop), 14:00 -17:00 uur programma met aansluitend een borrel.
Kosten: € 7,50, (inclusief koffie/thee en Indische snacks, exclusief drankjes bij de borrel) het bedrag graag voorafgaand overmaken aan NL56 INGB 0652221580 t.n.v. Stichting Indisch Herinneringscentrum te Arnhem o.v.v. Indische Salon - Over Zee.
Aanmelden: de aanmelding is helaas vol. Wel kunt u zich laten plaatsen op de wachtlijst. Stuur een mailtje naar: info@indischherinneringscentrum.nl o.v.v. wachtlijst Indische Salon Over Zee.


De Indische Salon is onderdeel van een gezamenlijk programma van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds. De Indische Salon Over Zee is i.s.m. het Moluks Historisch Museum.


Afbeeldingsresultaat voor logo moluks historisch museum

 

 

Foto: coll. Spaarnestad. 'Molukse familie maakt muziek aan boord van schip op weg naar Nederland. Plaats onbekend, 1951.' 

 


De heer Bourret, geportretteerd door Corné Sparidaens, te zien in de tentoonstelling Over Zee.

 


Passagiers op de Kota Inten. Foto: Collectie Moluks Historisch Museum.