Ik geef het door! met Dewi Reijs

Ik geef het door! met Dewi Reijs

In onze rubriek 'Ik geef het door!' geven we het woord aan de nieuwe generatie Indische Nederlanders. Over hun Indische verhaal en hoe zij dat verhaal zien, beleven en vertellen.
Zo houden we het verhaal springlevend en het geheugen fris.

We geven deze keer het woord aan actrice Dewi Reijs die onder andere schittert in de theatervoorstelling De Stille Kracht en de rol van Anna van Meegeren gaat spelen in
de film Een echte Vermeer, over meestervervalser Han van Meegeren.

Haat-liefde
Het lijkt net of ik als actrice veel Indische rollen speel. Het is een logisch gevolg wanneer je mijn foto ziet. Donkere ogen en een donkere huid, heel anders dan mijn grote broer. Hij is licht en heeft groene ogen. Hij wordt zelden over zijn achtergrond aangesproken.

Ik moet bekennen dat ik een haat-liefde verhouding heb met 'het Indisch zijn'. Soms vind ik het hoogst irritant wanneer mensen mij erop aanspreken, zeker binnen de creatieve industrie. Ik voel mij net zo goed Nederlands als Indisch. In mij schuilt eerder een Rotterdammer met een grote bek dan een schuchtere Indo. Tegelijkertijd trek ik verbaasd mijn wenkbrauwen op als er ergens te weinig eten is of als ik bij een toko een mislukt pasteitje naar binnen werk. Ik laat liever de overgebleven rijst verschimmelen uit angst om het weg te gooien. Want eten weggooien dat doe je niet. Van die typische pindatrekken die lastig te ontkennen zijn.

Film
Eigenlijk speel ik net zo veel Indische rollen als Nederlandse rollen. De meeste zijn ook geen bewuste keuze, je wordt gevraagd of doet auditie omdat het project je aanspreekt. Waar ik wel bewust voor heb ik gekozen is de film Perjalanan (De Reis) omdat dit zoveel raakvlakken had met mijn eigen leven destijds dat het precies klopte. De regisseur heeft heel erg het Indische gevoel van de 3e generatie proberen te vangen in deze film dat zich voor een groot gedeelte in Indonesië afspeelt. Ik ben heel erg trots op deze 'Indo' film.

Ik probeer die haat-liefde verhouding nu ik ouder word zoveel mogelijk los te laten. Ik speel, schrijf en regisseer theater en films over thema's die mij in mijn hart raken. Ik zal twee voorbeelden geven.

Mijn korte film Debiel die onlangs in première is gegaan gaat over een verstandelijk gehandicapt meisje die in de modewereld terecht komt. De hoofdrol wordt vertolkt door mijn ex-buurmeisje Rahima die in het echt ook verstandelijk gehandicapt is. Ik heb voor haar gekozen omdat ze uniek is. Ik heb een verhaal geschreven over haar in de hoop er andere mensen mee te raken.

Een echte Vermeer
Binnenkort starten de opnamen van de film 'Een echte Vermeer'. De film gaat over meestervervalser Han van Meegeren. Het is een prachtig verhaal over een schilder die voor zijn eigen werk geen erkenning kreeg en uit wraak schilderijen vervalste van grootmeesters als Vermeer. Ik heb het script in één ruk uitgelezen. Ik mag de vrouw van Han spelen, Anna van Meegeren. Ze is geboren in Sumatra en opgegroeid in Nederland. Het is (weer) een Indische rol, maar dat maakt mij niets uit.

Ik doe mee in de hoop het publiek te raken, zoals alle kunstenaars dat doen wanneer ze iets creëren.Meer weten over Dewi? Klik hier!

foto's: Lieke Romeijn