PROGRAMMA I Indische Salon - Madjoe Baru Maastricht

6 dec 2015

PROGRAMMA I Indische Salon - Madjoe Baru Maastricht

Op zondag 6 december vindt in Maastricht een Indische Salon plaats georganiseerd door Madjoe Baru Maastricht i.s.m. Indisch Herinneringscentrum en Stichting Herdenking 15 Augustus 1945. Thema die dag is:

“De gevolgen van de repatriëring en de aanpassing in Nederland” met regisseuse Hetty Naaijkens-Retel Helmrich als eregast! Meld je hier aan.


Interviews
Met het thema: “de gevolgen van de repatriëring en de aanpassing in Nederland” verbeeldt Hetty Naaijkens-Retel Helmrich - middels de korte trailers van haar films “Contractpensions, Djangan Lupah” en “Buitenkampers, Bukan main”- de oorlogservaringen van Indisch-Nederlanders. De films bestaan uit interviews met de eerste en tweede generatie Indisch-Nederlanders. Zij vertellen over hun ervaringen en hoe hun leven in Nederland verder is verlopen. Tevens besteedt Hetty aandacht aan de trilogie “De stand van de zon, Stand van de Maan, Stand van de Sterrren”, welke ze samen met haar broer heeft gemaakt. Deze films waren openingsfilms van het IDFA en hebben diverse hoofdprijzen in de wereld gewonnen.

Een nieuw filmproject
“Music never dies” is een nieuw filmproject van de regisseuse. Ze laat een aantal welbekende Indische muzikanten, zangers en zangeressen terugblikken op de tijd in Nederlands-Indië. Met name op de tijd van de Bersiap en de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, de repatriëring, de aanpassing en hun muzikale carriére. Met de opzet van een soort “Teaser” van deze film, beleeft Madjoe Baru Maastricht een Maastrichtse primeur!

Madjoe Baru Maastricht
Madjoe Baru Maastricht is een Indische vereniging met leden, voortgekomen uit “ex-PINC Madjoe Baroe KNIL”. Madjoe Baru Maastricht beoogt de verbinding te maken met zowel de verschillende generaties als de diverse culturen. Vanuit cultureel en sociaal-maatschappelijk oogpunt bewaakt de vereniging o.a. het cultureel Indisch-Nederlands erfgoed. In de vorm van muziek, lezingen, de “Cultuur-hoek” en het Open Podium biedt de vereniging alle leeftijdsgroepen de mogelijkheid om zich zowel zichtbaar te maken als zich te kunnen identificeren met het Indische gevoel.


Programma:
12.00 : zaal open
13.00 : Openingswoord door voorzitter Yvonne Das
13.30 - 15.00 : muziek door “Duo Tuned” en dansen
14.00 - 15.30 : Indische catering/buffet door “Gembira”
15.00 - 16.00 : lezing en presentatie trailers door Hetty Naaijkens-Retel Helmrich
16.00 - 16.30 : muziek door “Duo Tuned” en dansen
16.30 - 16.45 : Tombola
16.45 - 17.00 : muziek door “Duo Tuned” en afsluiting
17.00 : einde.

Datum: zondag 6 december 2015
Locatie: “Centre Manjefiek”, grote zaal. Malbergsingel 62, 6218 AV Maastricht (gratis parkeren)
Entrée voor niet-leden: € 12,50 p.p., incl. Indische maaltijd, excl. consumpties
Entrée voor leden Madjoe Baru Maastricht: € 8,50 p.p., incl. Indische maaltijd, excl. consumpties.
Aanmelding: uiterlijk vóór 1 december 2015 (gewenst i.v.m. catering): madjoebaru@gmail.com of Sylvia Hiert, tel. 0610488554.

 

Indische Salon is een initiatief van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.