PROGRAMMA I Indische Literaire Salon

22 okt 2015

PROGRAMMA I Indische Literaire Salon

Indische Literaire Salon

Verhalen van dromen en daden - 70 jaar na de Onafhankelijkheid.

Op donderdagavond 22 oktober organiseren Museum Bronbeek, het Indisch Herinneringscentrum en boekhandel Hijman Ongerijmd een Indische Literaire Salon in het centrum van Arnhem. Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat Indonesië zich losmaakte van Nederland. Een geschiedenis waarover veel aangrijpende verhalen bewaard zijn gebleven. In de Indische Literaire Salon wordt een aantal auteurs en verhalen gepresenteerd.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, met dit jaar als thema ‘Tussen droom en daad’. Bij het proces naar onafhankelijkheid van het voormalig Nederlands-Indië botsten de verschillende dromen en daden van mensen ruw tegen elkaar. Uit deze periode zijn veel persoonlijke verhalen bewaard gebleven. Sommige zijn verwoord in persoonlijke dagboekaantekeningen of brieven, andere zijn door verschillende auteurs in fictie en non-fictie beschreven.

Tijdens de Indische Literaire Salon komen twee interessante auteurs die over de onafhankelijkheidsperiode hebben geschreven, vertellen over hun boek. De twee auteurs zijn Yaël Vinckx die in haar roman ‘De oorlog van mijn moeder’  beschrijft wat de gevolgen van alle strijd voor haar moeder betekende en Kester Freriks die in ‘Echo’s van Indië’ het woord geeft aan een grote verscheidenheid van betrokkenen.

Daarnaast worden er egodocumenten gepresenteerd, zoals dagboek- en brieffragmenten in bezit van Museum Bronbeek. Typerende fragmenten zijn geselecteerd en bewerkt door drie studenten van de ARTEZ opleiding Creative Writing en worden door hen ook voorgedragen. De gespreksleiding van deze avond is in handen van Wim Manuhutu. Een Indische sfeer zal niet ontbreken, evenals aanvullende informatie en boeken rond het thema. 

Over de sprekers

 

Kester Freriks
Kester Freriks

Schrijver van romans, essays, poëzie en natuurboeken. Hij schreef eerder over Indonesië, ‘Grand Hotel Lembang’ en een biografie over Maria Dermout, ‘Geheim Indië. Het leven van Maria Dermoût. 1888-1962.’ Kester Freriks is verbonden aan de Boeken en Cultuurredactie van NRC Handelsblad. 

Echo’s van Indië

Echo's 3.indd

In Echo’s van Indië ontmoeten geschiedenis en persoonlijk levenslot elkaar. De Proklamasi liet diepe sporen na bij de miljoenen die verbonden zijn met de voormalige kolonie. Soekarno’s woorden resoneren tot op de dag van vandaag. Kester Freriks ging op zoek naar de verhalen van betrokkenen en ooggetuigen – ooggetuigen van verwarrende en angstige tijden. We lezen verhalen en herinneringen van Nederlandse kolonialen en Indische Nederlanders, Molukse KNIL-militairen, mensen van Chinese afkomst en kinderen van de derde en vierde generatie. Ook de vrijheidsstrijders van toen, de pemoeda’s, worden uitgebreid aan het woord gelaten.

 

Yaël Vinckx
yael vinkcx

Yaël Vinckx is journalist bij onder meer NRC Handelsblad, schrijver en presentator. Ook geeft ze cursussen ‘Familiegeschiedenis schrijven’ bij de Universiteit Leiden en het NRC Debatcentrum. 

De oorlog van mijn moeder

Vinck, de oorlog van mijn moeder

De familie van Yaël Vinckx keerde in 1946 terug naar Indië, om deel te nemen aan de strijd, maar hun terugkeer liep uit op een enorme desillusie. Haar opa, commandant op een marineschip, sloeg aan het muiten en verloor zijn baan; haar Indische oma herkende niets meer in het land dat ze tien jaar eerder had verlaten. Yaëls moeders ten slotte, groeide op als een angstige tiener in een omheind huis.

 

aanvang: 19.00-19.30 inloop met koffie en thee. Programma tot 22:00.

adres: Grote Oord 15, 6811 GA Arnhem.

Entree: € 5,00 (te betalen bij binnenkomst). Graag vooraf aanmelden via hermien@hijmanongerijmd.nl.
De bijeenkomst is in de Boeksalon boven de boekhandel en alleen via een trap bereikbaar.

 

De Indische Salon is een initiatief van het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 en wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.