NIEUWSFLITS, 31 AUGUSTUS 2012

NIEUWSFLITS, 31 AUGUSTUS 2012

Première toneelvoorstelling verzet in Nederlands-Indië

 

Op zaterdag 29 september 2012 vraagt het Indisch Herinneringscentrum met het programma ‘Saja mengakoe / Ik beken’ aandacht voor het verzet in Nederlands-Indië tijdens WOII.

Het belooft een mooie middag te worden met een toneelbewerking (door Inge Dümpel) van het boek ‘Ik beken’ van Elise G. Lengkeek. Centraal staat daarin het levensverhaal van Ferry Holtkamp, verzetsman in Nederlands-Indië tijdens WOII. Met muzikale ondersteuning door het KION Koor uit Nijmegen o.l.v. Johnny Rahaket en een inleiding door historicus Humphrey de la Croix. De presentatie is in handen van historicus Wim Manuhutu.

Dümpel schreef de toneelbewerking op verzoek van het Indisch Herinneringscentrum.

 

 

Indisch Herinneringscentrum bij Indiëherdenking

 

Op 15 augustus 2012 had het Indisch Herinneringscentrum voor het eerst  een stand op de informatiemarkt in het World Forum in Den Haag. Er was veel belangstelling voor de werkzaamheden en producten van het herinneringscentrum.

Bestuur en directie woonden zoals gebruikelijk het ochtendprogramma en de officiële herdenking bij het Indiëmonument bij.

Convenant ondertekend

 

In 2013 is het 70 jaar geleden dat de laatste spijker werd geslagen in de Birma-Siam Spoorweg. In de nieuwsbrief van juli 2012 kon u al lezen dat het Indisch Herinneringscentrum en de Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg (SHBSS) in 2013 gezamenlijk zullen optrekken om dit stukje oorlogsgeschiedenis onder de aandacht te brengen. Op 10 augustus 2012 ondertekenden mw. Van Genugten en mw. Pieters een convenant hiertoe.

Buitenkampers, de kleur van overleven

 

Dat is de titel van de tentoonstelling waar het Museon het komend jaar aan werkt. Hiervoor is het Museon op zoek naar tastbare herinneringen van mensen die de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië buiten de Japanse kampen hebben doorgebracht. Met uw hulp hoopt het het Museon de geschiedenis van de buitenkampers meer bekendheid te geven en de herinneringen van deze groep levend te houden.

Verslag themadag COVVS

 

Op verzoek van het Centraal Overleg Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) heeft Cogis een boekje samengesteld over de door het COVVS georganiseerde themadag: 1945: 5 mei en 15 augustus. Het verschil, de overeenkomst, hoe verder? Het boekje is te leen in de Cogis-bibliotheek

Een meisje van 100

 

Deze week is de nieuwe roman van Marion Bloem, Een meisje van 100, verschenen. Het is het verhaal van Moemie, een meisje dat ziet wat anderen ontgaat. Dat is haar gave en haar noodlot. 
Moemie verliest haar familie door de rituele zelfmoord van het vorstenhuis op Bali in 1906. Ze komt terecht bij een familie die haar helderziendheid nodig heeft om geesten uit huis te verjagen.
Het familie-epos voert de lezer langs honderd jaar geschiedenis: van het koloniale verleden, wereldoorlogen, Japanse gevangenkampen en het onafhankelijke Indonesië tot aan skypende Indische oma's in het heden.
Meer informatie>

De laatste man. Een herinnering.

 

Dat is de titel van het onlangs verschenen boek van Hans Goedkoop, historicus, biograaf en presentator van het programma Andere Tijden. Hierin gaat hij op zoek naar het verhaal van zijn grootvader D.R.A. van Langen, kolonel bij het KNIL in Nederlands-Indië.

Lees het interview met Goedkoop in de boekenbijlage van NRC Handelsblad, 17 augustus 2012.

Bekijk ook de website www.delaatsteman.nl

Foto zoekt familie

 

Het Tropenmuseum en KIT Information and Library Services zoeken met de digitale actie ´Foto zoekt familie´ de rechtmatige eigenaren van 335 fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië.

De 80.000 foto's in de fotoalbums tonen vaak intieme taferelen. Jongeren lezen samen een boek, mensen in badpak staan klaar om een duik te nemen, kinderen spelen in de tuin. Wie zijn deze mensen? Van wie zijn deze foto’s? Wie herkent ze nog? Het museum heeft ze nog steeds in bewaring en wil ze teruggeven aan de eigenaren of hun nazaten. Het is nu of nooit: veel geportretteerden of direct betrokkenen hebben inmiddels een hoge leeftijd bereikt.

Om de albums te digitaliseren en beschikbaar te stellen en om de oudste generaties Indische Nederladers te bereiken, is een App nodig. Hiermee worden gesprekken over foto's op elke plek mogelijk. Een (klein)kind laat de foto's op zijn smartphone of tablet aan zijn (groot)ouders zien. Staan ze er zelf op? Herkennen ze mensen? Verschillende generaties raken zo in gesprek over het Indische verleden.

Om de albums te digitaliseren, de website en App te kunnen maken, is geld nodig. Help 'Foto zoekt familie' mogelijk te maken. Tussen 15 augustus en 15 november 2012 kan iedereen via www.voordekunst.nl geld doneren om de benodigde website en App te kunnen maken. Donateurs ontvangen een passende tegenprestatie.

Ga voor meer informatie en voorbeeldalbums naar www.fotozoektfamilie.nl